9 juni 2024: Elke Van den Brandt (Groen) in The Claridge bij de bekendmaking van de kiesresultaten.

Emiel Viellefont/EMVLSTUDIO

| Elke Van den Brandt (Groen) bij de bekendmaking van de kiesresultaten.

Van den Brandt na uithaal Bouchez: ‘Coalitiepartners vernederen, levert geen akkoord op'

© Belga - BRUZZ
13/06/2024
Updated: 13/06/2024 13.20u

“Als we de meerderheidspartners gaan vernederen, zullen we geen akkoord bereiken.” Dat zegt Elke Van den Brandt (Groen) in reactie op de uitspraken van Georges-Louis Bouchez (MR). Die minimaliseerde woensdag de persoonlijke score van Van den Brandt en zei dat hij ook op creatieve wijze mobiliteitsplan Good Move kan begraven. Van den Brandt hoopt dat Bouchez de onderhandelingen overlaat aan de Brusselse lijsttrekker David Leisterh.

De Groen-politica probeert een meerderheid te vormen aan Nederlandstalige kant, om daarna samen met de Franstaligen een gewestregering te vormen. “Een regering vormen doe je door te praten, niet door verklaringen in de pers”, zegt Elke Van den Brandt, ontslagnemend Brussels minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid donderdagochtend aan RTL.

Ze reageert daarmee op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die verklaarde van Good Move af te willen, desnoods via het parlement als het via de regeringsonderhandelingen niet lukt. “Ik heb wel oplossingen om komaf te maken met Good Move. Ik kan creatief zijn”, zei de voorzitter van de Franstalige liberalen.

Hij wees er ook op dat MR 20 zetels haalt en Groen 4. "Ik nodig haar ook uit haar persoonlijke score te vergelijken met het merendeel van onze kandidaten."

“Hij komt uit Bergen, hij moet een Waalse regering vormen”, zegt Van den Brandt. “In Brussel hebben we gevochten opdat Brusselaars zichzelf konden organiseren. Ik hoop dat Georges-Louis Bouchez zijn plaats door David Leisterh (lijsttrekker in Brussel en kandidaat-minister-president, red.) laat innemen.”

Geen meerderheidspartners vernederen

“We zullen geen akkoord kunnen bereiken als we meerderheidspartners vernederen”, voegt ze er nog aan toe. “Soms heb ik de indruk dat Georges-Louis Bouchez zich niets aantrekt van Brussel. Maar we hebben echte problemen, die we serieus moeten nemen”, zei ze. Ze riep alle partijen op om “hun verantwoordelijkheden te nemen om een ​​regering te vormen”.

Ze benadrukte het belang van Good Move. “Het gaat over het aanbieden van alternatieven, meer openbaar vervoer, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, dat is waar we het over hebben. Ik geloof dat als we serieus rond de tafel zitten, zonder grote verklaringen af ​​te leggen voor de camera's, we oplossingen kunnen vinden voor de problemen, omdat ik denk dat we het allemaal eens zijn over de doelstellingen", vervolgt ze.

"We willen dat onze kinderen schone lucht hebben om in te ademen, we willen meer verkeersveiligheid, zodat ze niet in de file staan. Het ‘hoe’ is het debat. (…) Ik heb een mandaat zodat we een beleid kunnen voortzetten dat de bewoners centraal stelt, en hun leven aangenamer maakt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel kiest: Brussels parlement , Good Move , Good Move-plan , protest good move , alternatieve mobiliteit , beperkte mobiliteit , mobiliteit , Groen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni