Youssef Handichi wisselde de links-radicale PTB-PVDA in voor de liberale MR.

Youssef Handichi vond PTB te soft over mobiliteit

Kris Hendrickx
© BRUZZ
09/03/2024

Kersverse MR-aanwinst Youssef Handichi brak met de PTB omdat die zich niet genoeg tegen de slimme kilometerheffing verzette. “Kleinburgerlijke intellectuelen winnen aan belang bij de PTB.” Volgens Handichi wil de PTB haar kiezers die met de fiets rijden niet voor het hoofd stoten.

Dat zegt Handichi in een interview met La Libre dit weekend. “Ik heb een arbeidersachtergrond en behoud die ook. Op mobiliteitsvlak nam ik te veel plaats, nam ik te veel initiatieven die niet pasten bij de PTB, die ook een publiek aantrekt dat van zijn fiets houdt."

Op de vraag of hij met het hele MR-programma akkoord gaat, blijft Handichi, die in 2019 een monsterscore van 13.000 voorkeurstemmen haalde, op de vlakte. “Ik moet het programma nog grondig bestuderen.” Tegelijk stelt de liberale nieuwkomer dat er nog "heel wat discussies zullen zijn met de partijleiding over verschillende programmapunten".

Niet voor exclusieve neutraliteit van de staat

Een punt waarop hij alvast van mening verschilt met voorzitter Georges-Louis Bouchez is de neutraliteit van de staat. "Ik ben niet noodzakelijk voor de exclusieve neutraliteit van de staat (die levensbeschouwelijke symbolen weert uit overheidsfuncties, red.). Maar we gaan werken op die kwestie. Als ik bij de MR ben ontvangen, is het om er mijn identiteit mee te brengen en dat ga ik ook doen."

Bouchez liet de voorbije jaren geen gelegenheid voorbijgaan om zich te profileren op de kwestie van de neutraliteit van de staat. Tegelijk probeert MR om nieuwe en diversere kiezersgroepen aan te spreken in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni