Ivan Put

| Europese verkiezingen: Campagne Use Your Vote aan het Europees Parlement.

Deze Brusselaars zetelen in het Europees parlement

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
10/06/2024

De Brusselaars Marc Botenga (PTB) en Yvan Verougstraete (Les Engagés), beide lijsttrekker, zijn verkozen in het Europees parlement. De Nederlandse Brusselaar Sophie in 't Veld, die voor de Belgische afdeling van Volt opkwam, haalde het dan weer niet, net zomin als Luc Hennart (PS) en Olivier Deschutter (Ecolo).

Sophie in 't Veld zetelt al sinds 2004 voor D66 in het Europees parlement, maar besloot vorig jaar voor de Belgische afdeling pan-Europese partij Volt op te komen. Zonder succes. Met 5.511 stemmen kwam ze niet in de buurt van een zitje.

Verder was er vanuit Brussel niemand die aan Nederlandstalige kant als lijsttrekker, of op een ander manier, kans maakte. Assita Kanko (N-VA), vroeger wonend in Elsene, nu in Vilvoorde, raakte als tweede op de lijst wel verkozen. Ze haalde een persoonlijke score van ruim 66.000 stemmen.

Aan Franstalige kant was het uitkijken naar het resultaat van Luc Hennart, gewezen voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, en vierde plek op de PS-lijst. Met ruim 25.000 voorkeursstemmen haalde hij na de verkozen Elio Di Rupo weliswaar het beste persoonlijke resultaat van alle PS'ers, toch moest hij het zitje aan Estelle Ceulemans laten, die als tweede op de lijst op overgebleven potstemmen kon rekenen.

Marc Botenga (PTB) haalde als lijsttrrekker voor PTB het zitje binnen. Hij is de enige die voor PTB in het Europees parlement zal zetelen.

Gewezen manager van het jaar en Woluwenaar Yvan Verougstraete haalde als lijsttrekker voor Les Engagés een zitje binnen. Hij zal met Pascal Arimont uit Malmedy zetelen.

Onbetwiste nummer één is trouwens gewezen premier Sophie Wilmès (MR) uit Sint-Genesius-Rode. Zij haalde ruim 320.000 voorkeursstemmen. Daarmee is ze de best scorende Belg, nog voor Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), die 282.000 stemmen achter z'n naam kreeg.

Alle resultaten

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Europees Parlement , verkiezingen , Europa

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni