20231108 1864 Catherine Moureaux 1

| Catherine Moureaux

Catherine Moureaux mikt op tweede termijn in Molenbeek: 'Mijn terugkeer verloopt vlot'

JB
© BRUZZ
13/04/2024

Na een turbulent jaar lijkt Catherine Moureaux (PS) de knop te hebben omgedraaid. In oktober trekt ze PS-lijst in de hoop een tweede termijn als burgemeester van Molenbeek te versieren. Dat besliste de lokale PS vrijdagavond. “Het is de logica zelve.”

Het was geen jaar om vrolijk van te worden voor Catherine Moureaux. Ze was maandenlang afwezig na een slepende reeks vetes, beschuldigingen en politieke soaps, met de vermeende fysieke aanvaring met haar PS-schepen Achaoui als pijnlijk dieptepunt. Zelf kaderde Moureaux de schandaalsfeer in een context van “pesterijen” en “menselijke druk, om niet te zeggen intimidatie”.

Ondertussen doet Moureaux er alles aan om de rust weer te laten neerdalen in het Molenbeekse gemeentehuis sinds ze er begin januari haar comeback maakte.

“Mijn terugkeer verloopt vlot”, vertrouwt ze toe aan BRUZZ. “Of er iets schort aan de samenwerking met de liberale coalitiepartners? Nee, we werken in een goede verstandhouding voort.” Vorig jaar stemde de MR nochtans tegen de aanstelling van Saliha Raiss (Vooruit) als schepen.

“We kunnen ons met een sterk bilan aan de kiezer presenteren. Ik denk in de eerste plaats aan de belangrijke investeringen op het vlak van onderwijs”

Catherine Moureaux (PS)

Burgemeester van Molenbeek

20231108 1864 Catherine Moureaux 2

Uitdagingen

Ook binnen de lokale PS-afdeling wordt er alles aan gedaan om aan de buitenwereld te tonen dat de violen gelijkgestemd zijn.

“Iedereen die vrijdag aanwezig was, was het erover eens: zij is de juiste persoon voor de job”, zegt lokaal voorzitter en PS-fractieleider in de gemeenteraad Khalil Boufraquech. “Ze is aftredend burgemeester en heeft de nodige ervaring. Het is de logica zelve dat Catherine in oktober de lijst trekt.”

Moureaux zal in haar campagne moeten proberen om het over inhoud te laten draaien. Dat het de voorbije maanden rustig blijft rond haar meerderheid, is alvast een positief signaal. Al zijn de perikelen binnen de gemeentelijke administraties en de moeizame financiële realiteit die de gemeente in een wurggreep houdt nog lang niet van de baan. “Maar we kunnen ons met een sterk bilan aan de kiezer presenteren”, klopt Moureaux zich op de borst.

“Ik denk in de eerste plaats aan de belangrijke investeringen op het vlak van onderwijs, met de bouw van nieuwe scholen als voornaamste exponent. Daarnaast denk ik dat we ondanks twee zware crisissen de gemeente weer de goede kant uit laten gaan, ook wat betreft het samenleven tussen verschillende gemeenschappen", vindt de PS-burgemeester. "Maar uiteraard blijven de uitdagingen op sociaaleconomisch vlak enorm.”

Strijd tussen drie kopstukken

De strijd om de Molenbeekse burgemeesterssjerp in oktober lijkt te gaan uitdraaien op een duel tussen drie kopstukken: huidig burgemeester Catherine Moureaux voor de PS, ex-burgemeester Françoise Schepmans voor de MR, en oppositieleider Dirk De Block voor de PVDA/PTB. Die laatste maakt er geen geheim van te willen meebesturen in een volgende Molenbeekse coalitie.

Op de PS-lijst gaat de tweede plaats wellicht naar schepen van Economie Amet Gjanaj of fractieleider Khalil Boufraquech. De lokale PS-voorzitter wordt gezien als een welgekomen frisse wind binnen de lokale afdeling en kan op de steun van heel wat militanten rekenen.

Tot slot wordt het ook uitkijken naar de aanwezigheid van Jamal Ikazban op de PS-lijst. Het gemeenteraadslid lag destijds in polepositie om Moureaux senior op te volgen als lokaal PS-kopman, tot die zijn dochter naar voren schoof als lijsttrekker voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ikazban heeft die klap nooit echt verteerd en liet zich deze legislatuur nauwelijks zien in de Molenbeekse gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: gemeente , Molenbeek , Catherine Moureaux , ps molenbeek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni