Brussel kiest: het groen in de stad bebouwen of behouden?

© BRUZZ
10/05/2024

Tot aan de verkiezingen op 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Jan Wostyn (Voor U, lijsttrekker Vlaams parlement) versus Simon De Decker (N-VA, eerste opvolger Vlaams parlement) over de plaats van de auto in de stad en wat met het groen in Brussel? Moeten we dat beschermen of, integendeel, opteren voor meer bebouwing?

Voor U en N-VA zijn het over veel dingen roerend eens, maar als het van Jan Wostyn van Voor U afhangt, moet er snel een definitief verbod komen op bouwen in het groen. Simon De Decker (N-VA) wil de vrijheid hebben om geval per geval te kunnen beslissen.

Wostyn steunt het moratorium waarmee de burgerorganisatie 'We Are Nature' ongeveer 100 tot 150 hectare groengebied wil behouden waarop gebouwd zou kunnen worden. "Het zou zonde zijn om het schaarse groen op te offeren aan een schamele vijfduizend tot zesduizend wooneenheden."

Wostyn kijkt eerder naar de verlaten panden in de stad zelf om te verdichten. Maar hij roept anderzijds ook op tot snellere procedures bij bouwvergunningen. Hij wil werk maken van 'High Lines' die de groene gebieden met elkaar verbinden, zoals in New York.

Voor De Decker is zo'n moratorium "veel te kort door de bocht." Bijvoorbeeld in het gebied van Schaarbeek-Vorming is lang niet alles waardevol natuurgebied dat bewaard moet blijven. Met een vingerwijzing naar enkele recent aangelegde pleinen, "stenen woestijnen" zoals De Decker ze noemt, zijn er "andere en betere mogelijkheden om te vergroenen."

De N-VA wil iedere site afzonderlijk kunnen beoordelen "waarbij je altijd een afweging zal moeten maken tussen woningen bouwen, ruimte geven aan de economie en het groen behouden."

Wostyn vreest dat de mogelijkheid om hier en daar bouwen toch open te houden een "hellend vlak is, zeker op gemeentelijk niveau." De Decker pleit voor een goed en duidelijk regeerakkoord. Goed onderhandelen voor één administratie in Brussel is het breekijzer.

Tot slot willen beide heren "korte metten maken" met het aanslepende dossier om het koninklijk domein van Laken snel voor het publiek open te stellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Vlaams Parlement , Jan Wostyn , Simon De Decker , park van Laken , Voor U , N-VA , Brussel kiest: ademruimte

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni