Brusselaar Dieter Rogiers sleept met 'Bot mes' de prijs voor het beste debuut in de wacht

© Belga
28/10/2023

Tijdens de derde editie van Boektopia is zaterdagnamiddag in Kortrijk de 26ste Hercule Poirotprijs uitgereikt aan Benny Baudewyns (65). Baudewyns won de hoofdprijs voor 'Het Buchinsky incident', een thriller die zich afspeelt in een alternatief verloop van de Koude Oorlog. De Brusselaar Dieter Rogiers sleepte met 'Bot mes' de prijs voor het beste debuut in de wacht.

De Hercule Poirotprijs werd in 1998 door Knack Weekend in het leven geroepen om de Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug te geven. Op de erelijst prijken onder meer Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luc Deflo. In 2022 ging de bekroning naar Anne-Laure Van Neer voor 'Joséphine', een misdaadkomedie die zich afspeelt in een woonzorgcentrum.

Uit de Vlaamse misdaadromans van de afgelopen twaalf maanden koos de jury onder leiding van voorzitter Geert Lambrecht voor 'Het Buchinsky incident' van Benny Baudewyns. In het verhaal zijn de Sovjettroepen in 1945 niet gestopt na de verovering van Berlijn. Ze stoten zelfs door tot voorbij Brussel, waardoor het IJzeren Gordijn in Vlaanderen opgetrokken wordt en Brussel een verdeelde stad wordt. Tegen die achtergrond probeert een rechercheur de moord op een meisje in 1935 in Pruisen op te lossen. Voor zijn overwinning ontvangt Baudewyns een cheque van 5.000 euro en een gepersonaliseerde pen van Montblanc.

Ex-winnaars Wouter Dehairs, Toni Coppers, Jos Pierreux en Bavo Dhooge grepen deze keer naast de hoofdprijs. Ook Guy Prieels kon zijn nominatie niet verzilveren.

Dieter Rogiers sleepte met 'Bot mes' de prijs voor het beste debuut in de wacht. De Fred Braeckman Award is genoemd naar de geestelijke vader van de Hercule Poirotprijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni