© Saskia Vanderstichele

Ex-burgemeester van Elsene Willy Decourty schrijft roman

KVDP
© BRUZZ
25/11/2018

Willy Decourty heeft een roman geschreven. Het verhaal speelt zich af in een Brussels volkscafé in de jaren '70, waar een jonge journalist een drugdealer ontmoet en verliefd wordt.

Le Flic Evanoui (letterlijk ‘De bewusteloze flik’) is de titel van de debuutroman van Willy Decourty, nu gemeenteraadslid in Elsene en van 2001 tot 2015 burgemeester. Het verhaal speelt zich af in het Brussel van de jaren ’70.

In een buurtcafé ontmoet de jonge journalist Maxime Rossini een drugdealer, Michael, die zijn leveranciers veel geld verschuldigd is. En dat in de context van de verdwijning van een politieagent. “Maar een politieroman zou ik het niet noemen, of dat is toch niet het centrale thema”, zegt Decourty. “De journalist wil de jonge dealer helpen en er ontstaat een moeilijke vriendschap, want hij voelt zich tot hem aangetrokken.”

Voor Decourty is dat een verwijzing naar het tijdperk dat ‘mei 68 opvolgde. “Heel wat taboes, zoals homoseksualiteit, verdwenen toen beetje bij beetje.” In de eerste plaats hoopt Decourty de lezer te amuseren, maar met de terugkeer naar dit tijdperk hoopt de oud-burgemeester van Elsene zijn lezers ook te doen nadenken.

'Mentaliteit is veranderd'

“Het volkscafé uit de jaren ’70 speelt een grote rol in dit verhaal. Toen was dit de plek waar je de publieke opinie trof, waar men over alles kon discussiëren”, vertelt Decourty. “Vandaag bestaan die volkscafés niet meer. Communiceren doen we nu op een afstandelijke manier. De mentaliteit is veranderd. Ik heb beide tijdperken gekend en wilde ze vergelijken. Misschien zal dit mensen doen nadenken over deze evolutie."

Dat Decourty nu in de pen klimt moet geen verrassing zijn. “Ik had al een boek geschreven over mei ’68 aan de ULB. Dat smaakte naar meer en ik wilde iets anders proberen. Eens ik geen burgemeester meer was, had ik daar ook tijd voor.”

En waar hij zijn inspiratie vandaan haalde? “Natuurlijk heb ik nooit dealers gekend, maar er zitten wel persoonlijke ervaringen in dit boek. Zo ben ik zelf journalist geweest in de jaren ’70. Ik ken de manier van werken en heb veel tijd doorgebracht in dat soort cafés.”

Le Flic Evanoui (Marque Belge) is sinds 19 oktober verkrijgbaar in de boekhandel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Expo, Willy Decourty, roman, debuutroman, schrijver, auteur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie