Foto-expo vertelt verhalen van Oudergemnaars en hun veranderende beroep

© Chloé Thôme
| De expositie is te zien in de buitenlucht. Via de QR-code kun je het audioverhaal beluisteren dat erbij hoort.

Bijna iedereen beleeft zijn of haar werk anders tijdens de pandemie. Een bakker krijgt er extra klanten bij. Een begrafenisondernemer heeft vijf begrafenissen op één ochtend. Een aantal van die verhalen heeft de in Oudergem wonende fotografe Chloé Thôme verzameld. Met beeld en geluid toont ze het resultaat tijdens een expositie in openlucht.

Chloé Thôme is een maatschappelijk geëngageerde fotografe die al eerder een portrettenreeks tentoonstelde in de gemeente Oudergem. Ze heeft er al een carrière in het theater en de sociale sector opzitten. "Mijn werk heeft altijd een sociale insteek: hoe léven mensen, daar ben ik in geïnteresserd."

Voor dit project keek Thôme vooral naar handelaars en persoonsgebonden diensten die hun activiteit moesten opschorten of aanpassen. Dat resulteerde in tien portretten. "Met dit project stapt de kijker met mij achter de coulissen om te zien hoe bepaalde beroepen veranderen," zegt Thôme. Ze sprak onder andere met een bakker, slager, opticien, begrafenisondernemer, een directrice van een theater, en een werknemer die al dertig jaar voor doe-het-zelfzaak Brico werkt.

De expositie was voor Thôme het moment om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: het combineren van beeld en audio. "Dit project gaf me de kans om de stem te laten horen van de geportretteerden," zegt Thôme. "Gedurende een paar maanden heb ik verhalen verzameld over de vreemde periode die we nu doormaken. Om het niet te vergeten en misschien ook om het beter te begrijpen. Maar zeker om iets bij te leren."

De tien portretten zijn te zien in openlucht, op het Sint-Juliaansplein en het Pinoyplein in Oudergem. De portretten van de bakker en de slager zijn in het Nederlands. Bij de portretten hangt telkens een QR-code die bezoekers kunnen scannen om het verhaal te beluisteren dat bij de foto's hoort. Een expositie in openlucht heeft heel wat voordelen, denkt Thôme: "Je hoeft niet te reserveren, dus je kunt gaan wanneer je wilt."

Récits Covid Verhalen
12/2 > 30/4
Sint-Juliaansplein + Pinoyplein
Gratis, in openlucht

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?