Gevelstenen Horta-parel liggen nog steeds te verkommeren in vergeten hangar

© Michel Le Clercq
| De stenen liggen in een hangar in Schaarbeek, en dat al sinds 2011.

Een architectuurliefhebber trof in een hangar in Schaarbeek de vergeten gevelstenen van Horta-parel hotel Aubecq aan. Die liggen daar sinds een tentoonstelling van tien jaar geleden te verkommeren.

De stenen komen van het hotel Aubecq, dat vroeger op de Louizalaan stond, niet ver van het Ter Kamerenbos. In 2011 zijn ze gebruikt in een retrospectieve over het werk van architect Victor Horta. Sindsdien zijn ze blijven liggen. Michel Le Clercq, architectuurliefhebber met een bijzondere interesse in het werk van Victor Horta, had de stenen in 2011 gezien bij een expositie. Toen was de gevel gereconstrueerd.

Nu stond de deur van de hangar in Schaarbeek open, waardoor hij een kijkje kon nemen. Hij trof de stenen aan, begroeid met mos en in lamentabele staat. "Enkele elementen waren verdwenen, waaronder stenen, ijzers en raamkozijnen. Ik kreeg ook te horen dat de houten raamkozijnen, die ter plaatse waren bewaard, door krakers waren verbrand," reageert Le Clercq verontwaardigd.

hotel Aubecq
© rv
| Het vroegere hotel Aubecq op de Louizalaan.

Als bestuurslid van de Confédération du Construction heeft hij contact opgenomen met de diensten van staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels). “Hopelijk lukt het om samen een taskforce te creëren," zegt Le Clercq, die de gevelstukken beter wil bewaren en conserveren. Hij herinnert eraan dat toenmalig Brussels minister-president Charles Picqué (PS) in het boek voor de expositie uitlegt hoe uniek het is dat de bijzondere gevel van het hotel Aubecq gerecontrueerd werd.

Oude saga

De saga over de gevel van het Aubecq-hotel gaat al even mee. Al in 2016 draaide BRUZZ onderstaande reportage over de hangar waar de gevelstenen nu dus nog steeds bewaard liggen.

Een BRUZZ-reportage uit 2016 over de gevelstenen van het Hotel Aubecq.

De gevel van het hotel is opgenomen in de collectie van CIVA. Vandaag heeft het het centrum voor architectuur er niet de ruimte voor om de gevel op te slaan.

Navraag bij het kabinet van staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) leert dat er begin 2020 een offerteaanvraag gelanceerd werd voor een opslagplaats waarin de stenen in zo goed mogelijke omstandigheden kunnen worden bewaard. Na afloop van de procedure, eind 2020, bleek dat er geen geschikte offerte bij zat.

De procedure werd daarom opnieuw opgestart. De bedoeling is om snel een opslagplaats aan te duiden die de omvang en het gewicht van de Aubecq-gevel in goede omstandigheden kan opvangen. Op diezelfde plaats moeten ook alle archeologische collecties van de erfgoeddienst van urban.brussels terechtkunnen. Parallel daaraan denkt het kabinet-Smet ook na hoe de gevel opieuw bezichtigd kan worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?