Guust Flater, beeld dat vroeger bovenaan de trappen aan het Stripmuseum stond

| Het beeld van Guust Flater (links in februari 2019 en rechts vandaag) staat al jaren te verkommeren en is in slechte staat.

Restauratie standbeeld Guust Flater laat op zich wachten: stad Brussel weigert herstelling

DVDE
© BRUZZ
08/01/2024

Het standbeeld van stripfiguur Guust Flater zal nog even in een depot in Haren gestockeerd blijven. Het beeld staat al jaren te verkommeren en is in slechte staat. Onder meer een hand van Guust Flater is afgebroken. Voorlopig is er bij eigenaar het Belgisch Stripmuseum geen geld voor een restauratie.

Het standbeeld stond jarenlang op de trappen voor het Belgisch Stripmuseum, maar werd daar in 2019 weggehaald. In 2021 werd het tijdelijk verplaatst en kreeg het een plek langs de oevers van het kanaal in Neder-Over-Heembeek.

Op vraag van het Belgisch Stripmuseum, dat eigenaar van het standbeeld is, werd het ook daar weggehaald omwille van de slechte staat waarin het verkeerde. Zo is een van de handen van Guust Flater afgebroken en ontbreekt ook de cactus die hij vasthoudt. Voor een restauratie heeft het Stripmuseum volgens het Brusselse stadsbestuur onvoldoende middelen. Ze beantwoorden daarmee de vraag die gemeenteraadslid David Weytsman (MR) daarover had ingediend.

Inhuldiging van het beeld van stripfiguur Guust Flater aan de Pachecolaan, als verwijzing naar het Belgisch Stripmuseum in de Zandstraat een beetje verderop

| Het standbeeld in 2019, toen het nog aan de Pachecolaan stond.

5.000 euro vrijgemaakt

Omdat de stad Brussel geen eigenaar is van het standbeeld, weigert het om de restauratie ervan in orde te brengen. "Dat is nonsens," aldus Weytsman. "De stad heeft in 2003 en 2009 al meegewerkt aan de renovatie van het standbeeld en bovendien is er in 2018 een bedrag van 5.000 euro vrijgemaakt om het beeld te herstellen."

Brussel-Stad kijkt dus naar het Belgisch Stripmuseum voor een herstelling van het standbeeld, maar daar hebben ze onvoldoende middelen. Voorlopig blijft het standbeeld dus nog in de opslagplaats in Haren staan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni