Iconisch standbeeld Guust Flater verdwijnt definitief uit het straatbeeld

© Daniel Fouss - Belgian Comics Art Museum
| 1992: Guust Flater wordt het Belgisch Stripmuseum uitgedragen. Hij stond jarenlang aan de kant van de Pachecolaan om bezoekers te lokken naar de Zandstraat.

Het standbeeld van Guust Flater aan de Pachecolaan wordt definitief opgeborgen. Het beeld is zodanig beschadigd dat de zoveelste reparatie te laat komt. Het Belgisch Stripcentrum is van plan een ander standbeeld te laten plaatsen, met steun van het Gewest.

Dat bericht La Capitale.

Het standbeeld was een echte toeristenattractie geworden. Bovenaan de trappen die afdalen naar het Stripmuseum, had het beeld een centrale plaats in stripliefhebbend Brussel. Maar het standbeeld was nooit gemaakt om zo lang buiten te staan: “Het standbeeld werd gemaakt door Delhaize voor een evenement in het Heizel-paleis,” zegt woordvoerder van het museum Willem De Grave, “nadien werd het hier geplaatst.”

Het beeld van de anti-held van striptekenaar André Franquin is begin 2019 van zijn sokkel gehaald. De staat van verval was zo ver gevorderd dat het beeld een bedreiging was voor voorbijgangers. Zowel het museum als de Stad Brussel zeggen dat het beeld onherstelbaar is geworden.

GuustFlater
© Stad Brussel
| De schade in beeld: een hand is weg en graffiti op het achterwerk.

Toeristisch baken

Wat nu? Volgens het Stripmuseum had het beeld van Guust Flater een belangrijke rol om toeristen naar het museum te trekken: “Het was een signaal om toeristen naar het centrum te leiden. Het moet geweten zijn dat we vorig jaar 232.000 bezoekers verwelkomden, waarvan slechts 13 procent Belgen.”

Het Stripcentrum gaat nu samen met het Gewest op zoek naar een alternatief: “We zijn van plan een ander, sterker beeld te plaatsen. Niet noodzakelijk opnieuw een standbeeld van Guust. De bekendste stripfiguren van buitenlandse bezoekers zijn Kuifje en, nog meer dan hij, de Smurfen.”

Toch zal het nog even wachten zijn tot we het nieuwe beeld te zien krijgen: “Voor we een nieuw project beginnen willen we een nieuwe directeur hebben.” Voormalig directeur Jean Auquier gooide begin van de zomervakantie na 30 jaar de handdoek in de ring. Er is nog geen vervanging voor hem gevonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?