Toots Thielemans 100: Bluesette voor een Belgische legende

Michaël Bellon
26/02/2022

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Een tentoonstelling die de nalatenschap van de wereldberoemde Brusselse jazzmuzikant organiseert, samen met de Koninklijke Bibliotheek (KBR) en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), is een van de hoogtepunten van het feestjaar.

Initiatiefnemer van het Tootsjaar 2022 is de vzw The Legacy of Toots Thielemans, die samen met de Private Stichting Toots Thielemans, en in samenspraak met Toots’ weduwe Huguette de nalatenschap van Toots beheert. “Aan dit feestjaar werken we al drie jaar,” zegt Veerle Van de Poel, die sinds 1996 manager was van Toots en nu bezieler is van de vzw en de stichting. “Toots en Huguette wilden dat na zijn overlijden alles zou samenblijven. Daarom werd zijn persoonlijke archief – bestaande uit platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal – aan de KBR geschonken, terwijl zijn instrumenten een nieuwe thuis kregen in het MIM.”

Voor Toots 100. The sound of a Belgian legend komt een selectie terug samen om voor het eerst aan het publiek te worden getoond in wat een belevingsexpo zou moeten worden in het prestigieuze kader van het Paleis van Karel van Lotharingen aan het Museumplein. Van de Poel: “Er zal een overzicht zijn van Toots’ leven en werk, maar centraal staat de muziek en het kenmerkende geluid van Toots, en waarom dat zo herkenbaar is. En natuurlijk gaan we in op zijn instrumenten: de harmonica’s waarop hij speelde en die Huguette verzamelde. En zijn gitaren zoals de Gibson waarmee hij vooral speelde. Daar kleeft nog een stickertje op van Dunderklumpen!, de Zweedse animatiefilm uit 1974 waarvoor hij de muziek maakte.” Aandacht is er ook voor de jazzgenres die Toots Thielemans speelde, en voor zijn samenwerkingen met wereldsterren uit andere genres zoals Quincy Jones, Peggy Lee en Sting.

  • Ontdek meer culturele toppers in ons dossier
  • Découvrez plus de bons plans culturels dans notre dossier
  • Discover more cultural highlights here

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni