The Northman-1

Anya-Taylo Joy in 'The Northman'.

Anya Taylor-Joy: van onbezorgde tiener tot filmster in een oogwenk

Niels Ruëll
© BRUZZ
25/02/2022

In de oogstrelende Netflix-hit The queen’s gambit beeldt Anya Taylor-Joy de opmars van een schaakkampioen uit. Haar eigen opmars doet er nauwelijks voor onder. Straks kraakt ze zielen in The Northman, een veelbelovende vikingsage van Robert Eggers.

De ene dag ben je een onbezorgde zestienjarige die de hond uitlaat en voorbij het Londense winkelwalhalla Harrods wandelt. De volgende ben je een filmster. Zo sprookjesachtig verging het Anya Taylor-Joy. Haar leven zit in een stroomversnelling sinds ze vlak bij Harrods werd aangeklampt door Sarah Doukas, de modellenagent die Cara Delevingne ontdekte en Kate Moss van straat plukte.

Tijdens haar derde fotoshoot brengt een acteur uit Downton Abbey haar in contact met zijn agent. Die helpt haar aan een hoofdrol in The witch, een Amerikaanse horrorfilm over een puriteinse familie die in de zeventiende eeuw wordt verbannen naar een bos met een heks. Amper achttien is ze wanneer ze de oceaan overvliegt om in een bos op zes uur rijden van de beschaving te doen alsof ze de rebelse dochter van een godsdienstwaanzinnige is en met bokken kan praten. “En ik was niet eens bang. Ik voelde me daar perfect op mijn plaats,” zo vertelde Taylor-Joy me twee jaar geleden.

De horrorfilm in kwestie was geen wegwerpproduct, maar het sfeervolle en krachtige regiedebuut van Robert Eggers, de stilist die vervolgens Robert Pattinson en Willem Dafoe liet zuipen en gek worden in het verbijsterende The lighthouse.

Taylor-Joy ontdekt in dat bos dat acteren haar nog veel meer genoegdoening geeft dan modellenwerk en rijgt de glansrollen sindsdien aan elkaar. Aan de hoofdrol in de erg populaire Netflix-serie The queen’s gambit gaan Split en Glass van M. Night Shyamalan vooraf, net als de superheldenfilm The new mutants en de titelrol in Emma., een kleurrijke Jane Austen-adaptatie. Vorige herfst speelde ze een femme fatale in Last night in Soho van Edgar Wright. George Miller ziet in haar de geknipte kandidate voor de hoofdrol in een spin-off rond Furiosa, de sensatie uit zijn laatste Mad Max-film.

Op Furiosa is het nog twee jaar wachten, maar er kan wel al afgeteld worden naar haar tweede samenwerking met Robert Eggers. The Northman is een vikingsage met Alexander Skarsgård, Nicole Kidman en Björk. Het scenario werd bedacht door Sjón, de IJslandse dichter die nog met Björk in The Sugarcubes heeft gespeeld. In de trailer zegt Taylor-Joy dat ze zielen kan kraken. Niet aan twijfelen.

THE NORTHMAN
Release: 20/4

  • Ontdek meer culturele toppers in ons dossier
  • Découvrez plus de bons plans culturels dans notre dossier
  • Discover more cultural highlights here

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni