MUSIC olivia-rodrigo superJumbo

Spot on: Olivia Rodrigo, met een rijbewijs de wereld rond

TZ
© BRUZZ
23/02/2022

Een jaar na haar debuutsingle is Olivia Rodrigo een van de meest beluisterde popartiesten van de planeet. In Vorst Nationaal mag ze haar troon opeisen als America’s next pop queen.

43 miljoen luisteraars, and counting. 1,3 miljard streams voor haar hit ‘Drivers license’. Spotify en andere streamingdiensten liegen er niet om: Olivia Rodrigo is een van de grootste namen in het even etherische als verslavende spectrum van de popmuziek. Ondanks die duizelingwekkende cijfers is de Amerikaanse singer-songwriter en actrice misschien nog geen household name, ze is dan ook nog maar achttien.

Rodrigo pikte de aandacht op nadat ze op haar dertiende was beginnen te acteren in de Disney-series Bizaardvark en High school musical: the musical: the series. Thuis in Californië groeide ze op terwijl Green Day, Pearl Jam en No Doubt door de ouderlijke huiskamer schalden. Dankzij countrymuziek en Taylor Swift begon ze zelf songs te schrijven. Het was haar debuutsingle ‘Drivers licence’ die haar een jaar geleden vol in de spotlights plaatste.

Die break-upsong is even klef als clever. Rodrigo vertelt hoe ze net haar rijbewijs haalde en door de suburbs tuft, iets waar ze altijd van droomde met haar ex – volgens speurneuzen met te veel tijd is dat Joshua Bassett, haar love interest in High school musical. Ze vraagt zich af of hij ooit écht om haar heeft gegeven en wat hij ziet in die blondine. “How can I ever love someone else?” zucht haar gebroken tienerhart. Muzikaal zit Rodrigo op de wip tussen glimmende pop en indierock, in de slipstream van Lorde, Alanis Morissette en Taylor Swift. Net als die laatste zouden we Rodrigo graag eens zien samenwerken met Aaron Dessner van The National.

Het liedje prijkt intussen op Rodrigo’s debuutalbum Sour. Zoals de titel aangeeft, grossiert die plaat in tienerliefde en -leed, waarin Rodrigo niet te beroerd is om, net als haar heldin Taylor Swift, haar exen de mantel uit te vegen. Met ‘Good 4 u’ en ‘Traitor’ leverde haar dat intussen enkele nieuwe million sellers op.

Op de 64e Grammy Awards, die op 4 april worden uitgereikt, zal Rodrigo ongetwijfeld meer dan één van haar zeven nominaties verzilveren. Niet slecht voor iemand die nog maar pas haar rijbewijs heeft.

OLIVIA RODRIGO
19/6, 20.00, Vorst Nationaal, www.vorstnationaal.be

  • Ontdek meer culturele toppers in ons dossier
  • Découvrez plus de bons plans culturels dans notre dossier
  • Discover more cultural highlights here

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni