Vijf kandidaten geselecteerd voor nieuw Joods Museum

© Beliris
| De gevel van het Joods Museum zal bewaard blijven.

Bouwheer Beliris heeft samen met de bouwmeester vijf kandidaten voor het ontwerpen van een nieuw Joods Museum geselecteerd. In totaal hebben zich 28 bureau’s aangemeld. Eind februari moeten de gekozen kandidaten hun maquette voorleggen.

De vijf kandidaten zijn Atelier d’architecture Alain Richard, Architecten de Vylder Vinck Taillieu, de tijdelijke vereniging Atelier d’architecture Pierre Hebbelinck – Arcadis, de tijdelijke vereniging BAev – Archipelago architects/ar-te – Mangado y asociados en de tijdelijke vereniging Tab Architects – Barozzi Veiga – Barbara Van der Wee.

Eind februari leggen ze een maquette voor op basis van een lastenboek. De definitieve keuze van het weerhouden architectenbureau zal tegen de zomer van 2020 bekend worden gemaakt. Het begin van de werken is voorzien voor 2023.

Niet aangepast

De vernieuwing van het museum staat al lang op de agenda. Het Miniemen-gebouw, waar de permanente tentoonstelling gehuisvest wordt, dateert van 1901 en is niet aangepast aan de huidige noden. Zo kunnen objecten als archieven, textiel en kunstwerken niet op gepaste wijze bewaard worden omdat de vochtigheidsgraad en het licht niet goed geregeld kunnen worden. Ook ontbreekt een documentatiecentrum en is er geen overdekte verbindingen met het achterhuis.

Zes verdiepingen

Het nieuwe Joods Museum van België zal op zes verdiepingen worden ingericht. Elke verdieping zal een oppervlakte hebben van ongeveer 270 à 300 vierkante meter. De daken worden groene daken. Er komt een ruimte voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen, een ticketbalie en museumshop, een cafetaria, een polyvalente ruimte voor minimum 150 personen, een pedagogische ruimte en een documentatiecentrum.

Het museumgebouw met haar eclectische voorgevel in neoklassieke stijl is niet geklasseerd. Toch wordt de voorgevel van het museum bewaard, maar gepersonaliseerd om de identiteit van het Joods Museum van België te benadrukken.

Tweede renovatieronde

Een renovatie lag ook in 2011 al op tafel. Ook toen waren al verschillende kandidaten geselecteerd. Destijds kwam het tot een contractbreuk met de tijdelijke vereniging ADN/Matador. Ook waren de financiën destijds niet gegarandeerd. Nu is dat volgens directrice Pascale Falek-Alhadeff wel het geval. Beliris komt met 3,5 miljoen euro over de brug, de Franse gemeenschap met nog eens 2,9 miljoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?