Bijna helft minder museumbezoekers in 2021 in vergelijking met pre-covid

© Belga
17/01/2022

In de Brusselse musea kwamen in 2021 in totaal 2.650.000 bezoekers kijken naar de vele tentoonstellingen in de hoofdstad. Een kwart meer dan in het eerste coronajaar 2020, maar toch merkt de vzw Brussels Museums dat de internationale toeristen nog moeten terugkeren.

Ten opzichte van 2019, het jaar voor de Covid-19-pandemie, ligt het bezoekersaantal van de Brusselse musea nog steeds 46 procent, bijna de helft, lager. Toch zijn de herstellende cijfers bemoedigend vindt Brussels Museums. Het merkt dat de pandemie nog steeds voor instabiliteit zorgt: een daling van de bezoekersaantallen wanneer de sanitaire situatie verslechtert en een vrij snelle stijging van zodra de situatie weer enigszins verbetert.

Het toerisme in de hoofdstad blijft nog steeds sterk afhankelijk van de internationale toeristen en dat geldt ook voor de musea. "Het grootste bezoekersverlies zijn net als in 2020 de musea die gewoonlijk veel internationale toeristen ontvangen. Musea met een lokale of nationale focus, nichemusea of de grote "blockbuster"-tentoonstellingen doen het over het algemeen beter", klinkt het.

Museum Nocturnes

De onzekerheid rond de gezondheidscrisis zorgt er ook voor dat heel wat schoolbezoeken uit blijven. Die waren alleen tussen april en december toegelaten. In de laatste maand van het jaar daalde het aantal bezoekers bovendien met bijna een vijfde ten opzichte van november 2021.

De vzw Brussels Museums plant dit jaar een nieuwe editie van de Brussels Museum Nocturnes, elke donderdagavond van 21 april tot 9 juni, en een nieuwe editie van de jaarlijkse museumnacht Museum Night Fever op 19 november.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni