Bozar-personeel wil dat nieuwe CEO diversiteit omarmt

EC
© BRUZZ
07/02/2021

Meer dan 170 medewerkers en artiesten van Bozar vragen in een open brief aan minister Sophie Wilmès (MR) om de aanstelling van hun nieuwe CEO te herbekijken. Ze willen dat de algemene directie het welzijn van het personeel vooropstelt en diversiteit omarmt. "Het is noodzakelijk dat het hiërarchische beleid van Bozar democratischer wordt", schrijven ze.

Het initiatief voor de open brief kwam er op vraag van individuele personeelsleden. "Het is zeer spontaan begonnen, maar goed georganiseerd", zegt een Bozar-medewerker die anoniem wil blijven aan BRUZZ. "We zijn eind januari beginnen nadenken met een honderdtal personen over wat wij nodig vonden bij onze nieuwe directeur. Met een kleinere groep hebben we de tekst geschreven. We hebben uiteindelijk beslist om de brief rechtstreeks naar de minister te richten."

De brief is vrijdag verstuurd. Het kabinet van federaal minister van Culturele Instellingen Wilmès kan nog niet bevestigen of de brief is toegekomen. Intussen is hij 179 keer ondertekend: 103 keer door (ex-)medewerkers van Bozar of partners, de overige 76 handtekeningen komen van artiesten en mensen uit het publiek.

Concreet vragen de ondertekenaars om de selectieprocedure voor hun nieuwe, algemene directeur zo democratisch en inclusief mogelijk aan te pakken.

'Bij de selectie van de kandidaten vragen we om de menselijke kwaliteiten die onontbeerlijk zijn voor een gezond werkklimaat voorop te stellen'

Open brief van Bozar-personeel aan Sophie Wilmès

"Het is noodzakelijk dat het hiërarchische beleid van Bozar democratischer wordt en meer inspraak toelaat van het personeel, de culturele partners en de burgers", schrijven zij. "Bij de selectie van de kandidaten vragen we om de menselijke kwaliteiten die onontbeerlijk zijn voor een gezond werkklimaat voorop te stellen. (...) In de beschrijving van het mandaat moet de nadruk worden gelegd op het belang van een ethische en welwillende houding, het respecteren van de eigenheden en verschillen van elk individu, de zorg voor het welzijn van het personeel en de onherroepelijkheid van gelijke behandeling."

Raad van Bestuur

Minister Wilmès is enkel bevoegd voor de samenstelling van de nieuwe Raad van Bestuur, niet voor de aanstelling van de nieuwe directie.

Geïnteresseerde bestuursleden kunnen zich nog tot 15 februari kandidaat stellen.

"De minister heeft deze keer in het bijzonder gevraagd om de politiek erbuiten te laten en mensen aan te werven vanuit de kunstwereld, die meer ervaring hebben", legt vakbondssecretaris Mark De Vos van VSOA uit. "Het heeft ons aangenaam verrast dat de minister de bekommernissen van het personeel ter harte heeft genomen."

Paul Dujardin, directeur Bozar

| Paul Dujardin werd deze week niet herverkozen als algemeen directeur.

De Vos zegt dat de huidige brief niet vanuit de vakbonden is vertrokken, maar dat de bonden er wel achterstaan. "Het gaat erom dat we nogmaals de juiste accenten leggen, aangezien we met onze vorige CEO wel wat problemen hebben gekend."

De vorige CEO, Paul Dujardin, werd afgelopen vrijdag niet herkozen voor een volgende termijn. De personeelsleden stuurden hun brief een paar uur vroeger de wereld in. Ze waren onder meer verbouwereerd omdat een artikel in Le Soir een paar dagen eerder had geschreven dat Paul Dujardin de enige valabele kandidaat zou zijn om zichzelf op te volgen.

'Over de nieuwe selectieprocedure voor de Raad van Bestuur zijn we tevreden. Wij willen dat de minister nu hetzelfde doet voor de algemene directie'

Anonieme Bozar-medewerker

"Wij willen dat de minister de procedure om een nieuwe algemene directie te kiezen, heropstart", zegt de anonieme Bozar-medewerker. "Over haar selectieprocedure voor de Raad van Bestuur zijn we tevreden. Het is leuk dat de kandidatuur ditmaal openstaat voor andere profielen. Wij willen dat ze nu hetzelfde doet voor de procedure voor de algemene directie."

Nog geen timing

Woordvoerster Elke Pattyn van minister Wilmès reageert dat de nieuwe Raad van Bestuur de juiste procedure zal moeten bepalen om een nieuwe algemeen directeur aan te stellen. "De eisen van het personeel zijn terecht. Een publieke oproep is de beste manier om een Raad van Bestuur samen te stellen," zegt Pattyn, "maar het is aan de nieuwe Raad van Bestuur om het tijdschema voor de selectie van een nieuwe directeur te bepalen." Pattyn zegt dat de nieuwe bestuursraad in de loop van maart gevormd wordt.

Het Bozar-personeel wil hun open brief ook aan de nieuwe Raad van Bestuur voorleggen. "Precies daarom maken we de brief publiek", zegt het anonieme personeelslid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Bozar , sophie wilmès , raad van bestuur Bozar , Paul Dujardin , algemeen directeur Bozar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni