reacties

Brusselse musea herstellen van coronacrisis met ruim 4 miljoen bezoekers vorig jaar

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 12 januari 2023
Updated: 12-01-2023 - 17:34

In 2022 registreerden de Brusselse musea een totaal van zo’n meer dan 4 miljoen bezoekers, een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. De bezoekerscijfers zijn nog niet helemaal zoals voor de coronacrisis. Maar de vzw Brussels Museums herinnert eraan dat de laatste coronamaatregelen ook pas in het voorjaar van 2022 werden afgeschaft.

Bij alle Brusselse musea ging het relatief goed in 2022, of het nu om de grote of de kleine instellingen gaat. Ook musea die vooral mikken op toeristen - die tijdens corona moesten opboksen tegen reisbeperkingen - kenden een relance in 2022.

Toch blijft het totaalaantal bezoekers van 2022 nog iets onder de totaalcijfers van 2019. Het gaat om een verschil van zo'n zeventien procent. Brussels Museums, een organisatie die 115 instellingen vertegenwoordigt, wijst als oorzaak naar de uitloper van de coronacrisis in de eerste maanden van 2022.

"Voor de musea is de bemoedigende terugkeer van de bezoekers, nationaal en internationaal, zeker een opsteker na twee zeer moeilijke coronajaren," aldus Brussels Museums.

Directeur van Brussels Museums Pieter Van der Gheynst reflecteert in BRUZZ 24 op de jaarcijfers van 2022.

Museum Night Fever

Ook de vooruitzichten voor 2023 ogen veelbelovend, al blijven de uitdagingen groot. Denk aan de inflatie en de gestegen loonkosten, de hogere energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne en de gestegen kosten voor producten en diensten.

Brussels Museums verwacht naar eigen zeggen veel van het komende jaar, met allereerst een nieuw seizoen vol avondlijk museumbezoek via de Nocturnes. Tussen 13 april en 18 mei zetten de musea elke donderdagavond hun deuren 's avonds open. Ook is er een nieuwe editie gepland van Museum Night Fever, de Brusselse museumnacht, in oktober.

Bijzonderheden om in 2023 naar uit te kijken zijn verder de opening van het gloednieuwe museum Belgian Beer World in het Beursgebouw en de opening van het Museum Hannon en het Hotel van Eetvelde in het kader van het Jaar van de Art Nouveau.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?