De grondige renovatie van het Beursgebouw aan het Beursplein gaat gestaag verder. Het bezoekerscentrum Belgian Beer World rond de Belgische biercultuur, dat op de bovenste twee verdiepingen van de Beurs komt, zal op 1 juli 2023 de deuren openen.

Sinds 2020 wordt er gewerkt aan het Beursgebouw met daarin onder meer Belgian Beer World. Het idee om een uithangbord voor de Belgische biercultuur onder te brengen in het Unesco-monument ontstond al in 2012.

“Net omdat het gebouw werelderfgoed is, mogen niet zomaar alle aanpassingen doorgevoerd worden. Dit vertraagde de bouw van het hele project,” zegt projectleider Krishan Maudgal. Hij kaart ook aan dat de omgeving met commerciële en residentiële gebouwen de werken er niet makkelijker op maakt.

Prijzig project

De kosten worden vooral gedragen door de Stad Brussel. Ook de vijf grootste brouwerijen van België investeren in dit project. Maar om de Belgische biercultuur correct te kunnen weergeven werken ze ook samen met 103 kleine bierbedrijven. Zij dragen 5 miljoen euro bij aan het project.

Dat heeft ondertussen een prijskaartje van meer dan 50 miljoen. Toen de renovatie in 2019 voorgesteld werd ging het slechts over 43 miljoen. Burgemeester Philippe Close (PS) verdedigt deze verhoging en kaart aan dat de grondstofprijzen gestegen zijn.

Het biermuseum komt op de bovenste twee verdiepingen van het gebouw en moet de belangrijkste toeristische trekpleister worden. Er worden 400.000 bezoekers per jaar verwacht.

In het Beursgebouw komen ook twee passages, een die het Beursplein met de Boterstraat verbindt en een andere die de Henri Mausstraat met de Beursstraat verbindt. De hal van het Beursgebouw wordt een publiek toegankelijke ruimte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni