BRUZZ select: onze cultuurtips voor het weekend

© Wikimedia.
| Ray Lema met zijn favoriete instrument: de piano.

Dit weekend vinden in de Brusselse hoofdstad verschillende evenementen plaats. Een greep uit het aanbod: een concert van de ervaren pianist-zanger Ray Lema, een tentoonstelling voor de wetenschap, een muziekfestival op verschillende plaatsen in de stad, of een rondleiding langs het Noordstation op zaterdagmiddag.

CONCERT

De 76-jarige muzikant Ray Lema brengt een eerbetoon aan een andere grote naam van de Congolese muziek: Franco Luambo Makiadi. In 2020 bracht Lema met het album On entre KO - on sort OK een eerbetoon aan Franco Luambo, icoon van de Congolese rumba. Franco liet vele generaties dansen op zijn Caraïbische ritmes: rumba, merengue, salsa en son. Als prelude op dit concert heeft Ray Lema vrijdag op een persconferentie verteld dat hij de Congolese Rumba wil voordragen als Cultureel Werelderfgoed bij Unesco. Dat doet hij samen met vooraanstaande Congolese en Belgische artiesten en culturele actoren.

On entre KO - on sort OK
16/10, vanaf 19:00
Ravensteinstraat 23
Bozar, https://www.bozar.be/nl

EXPO

Het festival 'I Love Science' vindt drie dagen lang plaats in Brussels Expo. Deze tentoonstelling is gewijd aan jongeren maar belet volwassenen en ouderen niet om zich ook onder te dompelen in de wondere wereld der wetenschap. Het doel van 'I Love Science': de deelnemers door middel van verschillende spelactiviteiten te laten zien en leren hoe zij kunnen werken met wat de wetenschap te bieden heeft. Lees hier meer over de expositie.

I LOVE SCIENCE FESTIVAL
15 > 17/10

Belgiëplein 1
Brussel expo, https://www.brussels-expo.com/nl/

I Love Science
© © Visit Brussels

MUZIEK FESTIVAL

Het FrancoFaune muziekfestival keert terug voor zijn achtste editie. Er zijn 52 concerten gepland op verschillende locaties in Brussel, waaronder de Botanique, de 140, het Marni Theater, de Ancienne Belgique en de Brass. De organisatoren beloven een speciale eerste editie na het coronavirus. Onder de gasten van dit jaar bevinden zich artiesten als Gabrielle Verleyen en de Parijs-Brusselse Mathilde Fernandez.

FRANCOFAUNE
Tot 19/10
Verschillende locaties in Brussel, https://www.francofaune.be/

gabrielle_2.jpg

FILMS

'Corps à coeur'
'Corps à coeur' is een verhaal over een man en een vrouw die elkaar in de kerk ontmoeten. De ene is 30 jaar oud, garagehouder van beroep en een zelfverzekerde en aantrekkelijke man. De andere is apothekeres. Samen bouwen ze een romance uit.
'Le voyage extraoridinaire de Sammy'
Deze animatiefilm vertelt het verhaal van schildpad Sammy. Na zijn geboorte op een strand in Californië, kruipt Sammy naar zee en vindt daar de liefde van zijn leven, Shelly. Hij raakt haar echter meteen ook weer kwijt. Samen met zijn vriend Ray reist hij de verschillende wereldzeeën af, op zoek naar Shelly.

FILMS
16/10, 21:15, Corps à coeur
17/10, 15:00, Le Voyage extraordinaire de Sammy
Baron Horta 9, https://cinematek.be/

RONDLEIDING

Brukselbinnenstebuiten organiseert een rondleiding door de Noordwijk, onder de noemer 'De grote verbouwing', met Michaël Valkeniers als gids. De wandeling neemt je mee langsheen de bijzondere plekjes van de wijk, en werpt natuurlijk een blik op de enorme kantoorwoede die hier lelijk heeft huis gehouden. "Wat als het een echte wijk werd, met een stationsplein, met voedselland, energiewijken, maakleerplekken, groene en blauwe linten die de wijk een gezicht geven?", is de centrale vraag van de rondleiding.

RONDLEIDING
16/10, 13:00 - 16:30
Noordstation
Vooruitgangstraat 76, https://www.brukselbinnenstebuiten.be/


noordwijk_metrolab_bruzz_actua_1642_c_saskia_vanderstichel.jpg
© Saskia Vanderstichele
| "Wat als de Noordwijk een echte wijk werd?", is de centrale vraag van 'De grote verbouwing'.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?