Toerist in eigen stad: Julian Devos en het Atomium

| Toerist in eigen stad: Julian en het Atomium.

Toerist in eigen stad

BRUZZ tipt toeristische plekken: het Atomium

Jasmijn Post
© BRUZZ
20/07/2023

In de reeks 'Toerist in eigen stad' delen BRUZZ-redacteurs hun geheime liefde voor onze bekendste toeristische trekpleisters. Technisch coördinator Julian is fan van misschien wel het bekendste toeristische icoon van België. "Het Atomium is eigenwijzer en cooler dan de Eiffeltoren."

Waarom moet iedereen hier naartoe?

"Het heeft een rijke geschiedenis. Het is gebouwd voor de Wereldexpo in 1958. De meeste gebouwen van toen zijn verdwenen, maar het Atomium staat er nog steeds. Je kunt het bezoeken en het verkeert in perfecte staat. Het gebouw heeft een enorme waarde.

Het museum is interessant vanwege de lichtinstallatie, maar het bezoeken van het Atomium zelf is al voldoende. Het is geen kerk, het ziet er niet uit als een gebouw, het is zelfs geen gebouw, maar een visuele kunstvorm. En het heeft ook nog de vorm van atomen. Dat je zoiets hebt kunnen verwezenlijken is bijzonder.

Het Atomium is eigenwijzer en cooler dan de Eiffeltoren, dat is een gewone stalen toren. Manneken Pis is ook grappig omdat het zo klein is. Maar veel mensen zijn teleurgesteld als ze erheen gaan. Het is gewoon een klein standbeeldje dat plast. Die teleurstelling voelen ze niet bij het Atomium. Dat is een heel indrukwekkend monument."

Wat is je beste herinnering aan het Atomium?

"In september vorig jaar mocht ik daar een dj-set draaien voor BRUZZ. Ik viel last minute in voor iemand anders tijdens een showcase met BRUZZ. Die hoorde bij een festival genaamd 'Atomium Electronic Festival' dat werd geannuleerd wegens de regen. Er waren veel afzeggingen, maar de showcase ging door en de sfeer was goed. Ik was een beetje nerveus, ik hoorde het twintig minuten van tevoren en had niets voorbereid. Er werd geen alcohol geschonken, maar de mensen wilden graag dansen."

Aan mijn sleutelbos hangt een sleutelhanger van het Atomium met een foto van mij en mijn vrienden uit het fotohokje in het Atomium. Ik wil al lang een tattoo en heb veel ideeën, maar laatst dacht ik ineens aan het Atomium. Het is iconisch en dynamisch. Het was dan ook een droom die uitkwam, draaien in het Atomium. Ik herinner me nog dat ik 'World of Deep' draaide van E-dancer en ik sloot af met 'Love You Down' van INOJ."

Wat is er nog meer te doen in de buurt?

"Het Design Museum is daar ook, je kunt een duo-ticket kopen voor het Atomium en het museum. De vaste collectie is heel interessant, met design en meubels van de jaren 1960 tot nu. Ze hebben ook wisselende tentoonstellingen die de moeite waard zijn. Of je kunt naar Mini-Europa gaan, zoals collega Lilith heeft getipt. De serres van Laken zijn ook vlakbij. Ze zijn open in het voorjaar en zeker een bezoek waard.

De Heizel ligt wel wat geïsoleerd, maar toch is er van alles te doen. Het Planetarium is ook een aanrader. Soms is er een avondprogramma met speciale voorstellingen over het universum. Ik ben er ook al eens geweest voor ambient concerten tijdens het Listen-festival. Dat was heel ontspannen en spacy."

Plage Flagey

Zomer in de stad! En dus ook tijd voor een aantal zomerinterviews, Brusselse auteurs over hun stad, leestips van de leesambassadeurs én toeristische tips van onze eigen redacteurs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni