Cinema Nova heropent cinema eenmalig op 1 mei

© Jean-Paul Remy
| De cinemazaal in het centrum heropende eerder als museum, maar zal op 1 mei als cinema openen.

Tijdens de vijfde actie van de beweging Still Standing for Culture beslist Cinema Nova om niet als museum, maar als cinema te heropenen. Dat is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, want de officiële datum voor heropening van cinema’s is nog niet bekend. Met de actie wil Cinema Nova aantonen dat ze op een veilige wijze bezoekers kan ontvangen.

Tijdens de afgelopen acties van Still Standing for Culture – een beweging die ijvert voor de heropening van de cultuursector – werd de Cinema Nova een museum. Zo kon de alternatieve bioscoop bezoekers ontvangen zonder de regels te overtreden.

Tijdens de vijfde actie, op 1 mei, heropent Cinema Nova als bioscoop. Die dag is ook de Dag van de Arbeid, en dat sluit goed aan bij het signaal dat Cinema Nova uit wil sturen. "Cultuurwerkers bevonden zich voor de crisis al in een precaire positie. Nu hebben ze maandenlang niet mogen werken onder het voorwendsel van solidariteit," klinkt het.

Op het programma van zaterdag 1 mei staat twee keer de Angolese film ‘Ar Condicionado’. De film stond al in in december op het programma, maar de lockdown stak er een stokje voor. Als voorprogramma speelt de Brusselse saxofonist Grégoire Tirtiaux een solo van twintig minuten.

De vertoning is gratis, maar Cinema Nova raadt aan om vooraf te reserveren. Cinema Nova zal slechts twintig procent van de zaal bezetten zodat voldoende ruimte is tussen de verschillende bezoekers. "Ons ventilatiesysteem staat op punt, we kunnen dit organiseren zonder dat er extra besmettingen bij komen," garandeert Quentin, die instaat voor de persrelaties van Cinema Nova.

Een officiële datum voor de heropening van de cinema’s is nog niet bekend. Gevraagd wat Cinema Nova zal doen bij een controle, brengt Quentin in herinnering dat de Franstalige minister van Cultuur Bénédicte Linard (Ecolo) het voorstel van de cultuursector steunt om vanaf mei geleidelijk aan te heropenen.

Voorlopig is 1 mei de enige datum dat Cinema Nova zal openen. Mogelijk volgen er nog nieuwe acties.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?