Cinema Nova wordt voor één dag een museum

© Jean-Paul Remy
| Cinema Nova wordt museum voor één dag.
Updated: 19-02-2021 - 13:49

'Cinema Nova' is net als elke andere bioscoop gesloten wegens het coronavirus. Maar zaterdag heropent de arthousecinema als museum, want die mogen wél de deuren open gooien. "Zo hopen we de aandacht van de overheid te trekken en te laten zien dat de maatregelen te zwaar zijn voor de culturele sector."

Zaterdag opent Cinema Nova opnieuw de deuren. Niet als bioscoop, wel als museum. Een museum dat de glorieuze geschiedenis wil belichten van de arthousecinema die cinema Nova was voor het begin van deze gezondheidscrisis. "We gaan de bezoekers aan de hand van dia's, video's en verklarende panelen laten zien wat we in Cinema Nova deden voordat we sloten," zeggen Guillaume en Anne, die als vrijwilligers werken voor Cinema Nova. "Een eeuwigheid geleden", voegen ze eraan toe op de Facebookpagina van de actie.

Het evenement kadert in de actie 'Still Standing for Culture'. Still Standing is een tijdelijk samenwerkingsverband tussen cultuurwerkers, culturele huizen en kunstenaarsbonden over heel België die de cultuursector meer op de voorgrond wil brengen in discussies over de coronamaatregelen. Dit wordt de derde grote actie van het samenwerkingsverband. "20 februari is de Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid," zegt Gwenaël Breës, mede-oprichter van Cinema Nova. "Daarom bieden wij cultuurwerkers en kunstenaars de mogelijkheid om aan dit evenement deel te nemen, tegen de strikte regels in." Mensen mogen samenkomen op het openbaar vervoer en in winkels, maar niet in de cultuurhuizen of cinema's. De actie 'Still Standing for Culture' stelt dat aan de kaak.

Schoen voor de deur

Ook elders in het land zullen acties worden ondernomen. Zo zullen ook de Cercle du Laveu in Luik en het Cultureel Centrum van Dinant in een museum veranderen. Maar, benadrukt Breës, cultuur kun je ook vieren door op het balkon of in de auto te zingen. Het is volgens hem ook een manier om deel te nemen aan deze actie.

Schrik trouwens niet als je zaterdag schoenen ziet staan voor de deur van onze culturele instellingen . Die maken ook deel uit van de ‘Shoes and Choose’-actie van 'Still Standing for Culture'. Het publiek of de artiesten kunnen een schoen achterlaten voor hun favoriete zaal om zo hun solidariteit te tonen met de zwaar getroffen sector.

Het kunstencentrum in de Brigittineskapel aan de voet van de Marollen laat op 20 februari de klokken luiden voor de cultuursector. Vanaf 15u zullen de klokken in gang schieten met een oproep om vol te houden: "Een boodschap van steun aan alle acteurs en actrices uit onze sector die verteerd worden door de politieke onverschilligheid en het gebrek aan perspectief voor hun sector."

NOVA MUSEUM- 20/02
14.00 > 18.00 / Arenbergstraat 3, 1000 Brussel
'Still Standing for Culture'

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?