Cultuur- en mediasector betogen tegen besparingen

TRO
© BRUZZ
05/12/2019
Updated: 05/12/2019 18.44u

Op het Martelaarsplein verzamelden vanaf 15u leden van de cultuur- en mediasector. Ook redactieleden van BRUZZ betoogden er tegen de wijze waarop de Vlaamse regering bespaart op media en cultuur. Rond 18u eindigde het officiële gedeelte van de betoging. Een deel van de VRT-delegatie werd toen nog ontvangen door Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

De 6 procent besparing door de Vlaamse regering waarmee de meeste cultuur- en media-instellingen te maken krijgen, is al wekenlang onderwerp van discussie. Lees hier wat de impact van de besparingen op Brussel is. De cultuursector hield al enkele betogingen en vandaag voegt ook de mediasector zich bij de protesten. Ook BRUZZ lijdt onder de besparingen, lees hier wat dat betekent.

Het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon gevestigd is, stond vanaf 15u donderdagmiddag vol leden uit de cultuur- en mediasector. In totaal waren er zo'n 1.200 personen aanwezig op het plein, zegt de politie. Marcel Vanthilt interviewde er op het podium prominente mediafiguren. Daarna speechten onder meer Dieter Coppens samen met Kevin van Down The Road: "De VRT is de lijm van onze samenleving", zei Coppens.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle ontving rond 18u, aan het einde van het evenement, een delegatie van het VRT-personeel om te luisteren naar hun grieven. Hij benadrukte dat de Vlaamse regering veel belang hecht aan een kwaliteitsvolle en slagkrachtige openbare omroep. Maar de regering wil ook investeren in onder meer onderwijs en zorg en dus moet ook de VRT besparen. De mediaminister wil nadrukkelijk in dialoog gaan met de VRT om te zien hoe die besparingen doorgevoerd worden. "De besparingen moeten in overleg gebeuren", aldus Dalle.

De actievoerders kondigden tevens aan nu zondag en 19 december opnieuw te betogen.

Onze verslaggeefster Luana Difficile is aanwezig op het Martelaarsplein.

VRT-optocht

Zo'n 600 personeelsleden van de VRT waren om 15u gezamenlijk vanaf het VRT-omroepgebouw aan de Reyerslaan in Brussel begonnen aan hun tocht naar het Martelaarsplein. Met de optocht, die de steun kreeg van de vakbonden, de culturele sector en het middenveld, wil het personeel van de openbare omroep een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een maatschappelijk belangrijke rol speelt.

De deelnemers van de VRT-wandeling vertrokken om 15u om via het Meiserplein, de Leuvensesteenweg, het Madouplein, Kruidtuin en de Pachecolaan naar het Martelaarsplein. Daar kwamen ze rond 16u15 aan. Op het plein en aan het kabinet van Jambon stonden twee podia.

Met het protest wil het VRT-personeel naar eigen zeggen "op een positieve manier duidelijk maken wat de VRT allemaal doet". De openbare omroep is volgens het personeel meer dan een nieuwsdienst en kritische journalistiek. "De VRT doet nog veel meer: we verspreiden ook een culturele identiteit en brengen verbindende programma's. Bij de VRT krijgt fictie veel kans. Heel wat acteurs en muzikanten hebben hun eerste stappen bij ons gezet. Voorts brengen wij programma's die elders geen kans krijgen, zoals 'Taboe' en 'Radio Gaga'", benadrukte Sebastiaan Cielen, woordvoerder van IedereenVRT, een organisatie van medewerkers van de openbare omroep die naar eigen zeggen losstaat van vakbonden en politiek.

Al die programma's worden betaald met belastinggeld. IedereenVRT wil geen protestbeweging zijn, maar duidelijk maken aan de Vlaamse regering dat het personeel geschrokken is van de aangekondigde besparingen. "We willen een positief signaal geven aan de regering dat die moet beseffen dat de VRT al die verschillende maatschappelijke rollen heeft en dat we die niet kunnen waarmaken als die besparingen worden doorgevoerd", aldus Cielen.

Onze verslaggeefster Luana is op de betoging.

Senioren spelen toneel tegen besparingen

Maar er vonden ook andere protestacties plaats. Zo heeft theatermaker Peter Lambert donderdag in opdracht van seniorenorganisatie OKRA in première zijn monoloog "Zijn we nie gelukkig" opgevoerd in het Vlaams parlement. De toneelvoorstelling is een uiting van protest tegen de dreiging van een aanpassing van het decreet voor het sociaal-culturele veld, maar ook tegen de besparingen in de kunstensector.

De première was voor OKRA de gelegenheid om de problemen van vergrijzing onder de aandacht te bregen, maar ook de besparingen in de cultuursector af te keuren. Cultuur is namelijk een hefboom voor de ontwikkeling en het welbevinden van ouderen. Net zoals het publiek in de kunstensector verzamelden de senioren ook op het podium om gezamenlijk een groepsfoto te nemen.

Bekijk hier de volledige reportage uit BRUZZ 24.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Economie, Politiek, VRT-gebouw, besparingen cultuursector, besparingen vlaamse regering, cultuurbesparingen, Jan Jambon, Benjamin Dalle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni