| Decolonize Bozar hield zaterdagmiddag een flashmob aan de Kunstberg.

#DecolonizeBozar vraagt ontslag van Bozar-voorzitter Etienne Davignon

EC
© BRUZZ
06/02/2021

Tussen 13 en 14 uur hielden de campagneleden van Decolonize Bozar een flashmob aan de Kunstberg. Daarmee vragen ze federaal minister Sophie Wilmès om zakenman Etienne Davignon te ontslaan als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Bozar. Davignon wordt door familieleden van Patrice Lumumba verdacht van betrokkenheid bij zijn dood.

Decolonize Bozar wil dat kunst en cultuur in ons land ruimte bieden aan gezamenlijke vormen van expressie over het koloniale verleden. Ze vragen zich af of het kunstenhuis Bozar wel gedekoloniseerd kan worden met hun huidige voorzitter, Etienne Davignon. De actievoerders verdenken Davignon van oorlogsmisdaden terwijl hij als diplomaat in Congo werkte.

"Een befaamde culturele instelling als de Bozar kan niet geleid worden door iemand die de kolonisatie verdedigt, een systeem van criminele uitbuiting dat de dood van miljoenen mensen heeft veroorzaakt", schrijven de campagneleden in een brief aan federaal minister van Culturele Instellingen Sophie Wilmès (MR). "Er moeten andere verhalen worden verteld zodat de dominante cultuur in vraag kan worden gesteld. Deze verhalen dagen onze waarden uit en helpen ons het heden te dekoloniseren. Dit is het objectief dat onze nationale culturele instelling voor ogen moet houden."

Hoe dan ook bijna weg

Davignon kondigde onlangs zelf aan dat hij geen kandidaat meer is voor een nieuwe termijn als voorzitter van Bozar. De wissel van de Raad van Bestuur zou begin maart al plaatsvinden. Het kabinet van minister Sophie Wilmès laat aan BRUZZ weten dat ze niet wenst te reageren op de flashmob.

De campagne Decolonize Bozar wordt gesteund door verschillende organisaties, zoals Intal, het Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations en Hart Boven Hard Brussel, maar ook door burgers en activisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , #DecolonizeBozar , Etienne Davignon , dekolonisering , Bozar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni