Etienne Davignon geen kandidaat-voorzitter Bozar meer

© PhotoNews
| Etienne Davignon.

Zakenman Etienne Davignon is geen kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van de raad van bestuur van Bozar. Dat heeft minister Sophie Wilmès (MR), bevoegd voor de federale culturele instellingen, woensdag verklaard in de Kamer bij de voorstelling van haar beleidsnota.

Het vertrek van de 88-jarige Davignon betekent het einde van een tijdperk. De burggraaf bekleedt het voorzitterschap sinds maart 1998, toen hij bij Koninklijke Besluit benoemd werd tot voorzitter van het Paleis voor Schone Kunsten - de voorloper van Bozar. "Hij heeft in de loop der jaren niet op een inspanning gekeken", wuifde Wilmès hem uit.

Ruim 22 jaar later verkeert het kunstencentrum in zwaar weer. Financieel hakt de coronacrisis er stevig in. Noodgedwongen moesten heel wat activiteiten worden geannuleerd, wat tot een financieel verlies van 1,7 miljoen euro heeft geleid. De federale regering gunde een compensatie van anderhalf miljoen euro, maakte Wilmès bekend.

Het rommelt ook in het management van Bozar, want het gemeenschappelijk vakbondsfront vroeg het ontslag van ceo en interim-directeur Paul Dujardin. Eerder werd de samenwerking met muziek­directeur Ulrich Hauschild al stopgezet, iets dat bij het personeel en de vakbonden ook in het verkeerde keelgat schoot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?