Geen Couleur Cafe, maar 'GATE heeft zijn eigen identiteit'

Voor het tweede jaar op rij vindt Couleur Cafe niet plaats. Dit jaar is er wel een alternatief: GATE, in Anderlecht. Iets meer dan 1.500 mensen mogen nu naar binnen op vertoon van een Covid Safe Ticket. "Toen ik hier binnenkwam, had ik mijn mondmasker nog op."

Brihang blikt vooruit naar zijn optreden van vanavond: "Opnieuw stagediven...? Als ik het voel, doe ik het"

Balkanachtige fanfaremuziek van Borokov klinkt vanop een skateramp binnen de muren van Studio Citygate in Anderlecht. De muzikanten proberen meteen voor een Couleur Cafe-sfeer te zorgen. GATE is ook het alternatief voor Couleur Cafe, dat voor het tweede jaar op rij is afgelast.

"Dat er opnieuw geen Couleur Cafe is, is een ontzettend groot gemis", vertelt festivalganger en habitué in het Osseghempark Maurice. "Ik ben hier nog maar tien minuten, maar ik denk dat dit wel een alternatief kan worden, al is dit wel een compleet andere omgeving. Dit is meer stedelijk en heeft precies zijn eigen identiteit."

20210826-dsc09305.jpg
Maurice: "Dat er opnieuw geen Couleur Cafe is, is een ontzettend groot gemis",

Dat de omgeving helemaal anders is dan de gewoonlijke locatie voor Couleur Cafe is ook Brihang, die om 21 uur op het enige echte podium van Gate staat, niet ontgaan. "Normaal ging ik op de green stage staan in het groen theater, dat had wel de ideale setting voor mijn show kunnen zijn", vertelt hij aan BRUZZ. "Maar dit is ook wel leuk."

GATE vindt dit weekend plaats en in het weekend van 2 tot en met 5 september op de locatie die ook de thuisbasis is van Volta, de organisatie die jonge artiesten ondersteunt. Volta is dan ook verantwoordelijk voor de affiche vandaag, met het jonge Brusselse soultalent Stace als eerste artiest. "This feels weird", vertelt ze wanneer ze haar set opent, voor een publiek van niet meer dan dertig man op dat moment.

20210826-dsc09331.jpg
Sari, samen met haar vriendin Anouk: "Toen ik hier binnenkwam, had ik mijn mondmasker nog op. Maar dankzij het CST voel ik me wel veiliger"

Niemand op de site draagt een mondmasker. Dat hoeft ook niet, want iedereen die binnen is, heeft een Covid Safe Ticket (CST) moeten tonen. Wie nog niet volledig gevaccineerd is, kan zich naast het festivalterrein laten testen. "Het is de eerste keer dat wij naar een evenement gaan sinds het begin van de coronacrisis en dit voelt wel vreemd aan", vertellen Sari en Anouk. "Toen ik hier binnenkwam, had ik mijn mondmasker nog op. Maar dankzij het CST voel ik me wel veiliger", gaat Sari verder.

Met maar één echt podium oogt de affiche van GATE niet even spectaculair als de typische line-ups van Couleur Cafe. Grote internationale namen als Goran Bregovic zijn hier niet van de partij, maar dat zorgt niet per se voor minder festivalplezier. "Ik ga elk jaar naar Couleur Cafe, maar eigenlijk kijk ik nooit naar de line-up", zegt Arne. "Ik ga altijd voor de sfeer, en die is hier zonder camping niet hetzelfde."

20210826-dsc09344.jpg
Arne: "Misschien kan dit volgend jaar wel parallel met Couleur Cafe blijven bestaan."

"Maar ik denk dat dit ook wel leuk gaat worden", gaat Arne verder. "Dit is mijn eerste festival deze zomer en het is een mooie festivalsite. Misschien kan dit volgend jaar wel parallel met Couleur Cafe blijven bestaan."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?