20180831 Sint-Pieters-Woluwe Maison Stoclet P
© PhotoNews | Sint-Pieters-Woluwe, Maison Stoclet

Gewest en erfgenamen Stoclet-paleis komen tot akkoord over 3D-reconstructie

© Belga
22/11/2023
Updated: 23/11/2023 06.24u

Urban.brussels en de erfgenamen van het Stoclet-paleis hebben een akkoord gesloten over de vertoning van de 3D-reconstructie van het Stoclet-paleis. Dat meldt het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) aan persagentschap Belga.

De 3D-reconstructie van de regionale autoriteit voor de bescherming van erfgoed urban.brussels en de Franstalige universiteit ULB zal vanaf december te bezichtigen zijn in de tentoonstelling over de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann in het Brusselse Museum voor Kunst en Geschiedenis.

Initieel wilden de erfgenamen van het Stoclet-paleis niet dat de 3D-reconstructie van het Stoclet-paleis deel uitmaakte van de tentoonstelling. Dit omdat ze de digitale rondleiding een inbreuk vonden op het eigendomsrecht en het privéleven.

De familie begon in oktober een juridische procedure om de tentoonstelling van het model tegen te gaan. De zaak zou woensdag in kortgeding voorkomen bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel.

Na het bereiken van een akkoord tussen urban.brussels en de erfgenamen-Stoclet zal de 3D-reconstructie vanaf 1 december alsnog te bezichtigen zijn bij een bezoek aan de tentoonstelling. "We zijn blij dat er een akkoord is over de 3D-reconstructie en dat deze onderdeel kan uitmaken van de tentoonstelling rond architect Josef Hoffmann in het Museum Kunst en Geschiedenis", zegt ook Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons. "Het zou jammer zijn, mocht het publiek dit knappe wetenschappelijk werk nooit gezien hebben."

Collectief erfgoed

Het akkoord duidt op een toenadering tussen de familie-Stoclet en de staatssecretaris. Toch blijft de kern van de zaak onopgelost, namelijk het geschil over het openstellen van het paleis voor het grote publiek.

In oktober liet Persoons verstaan dat het Stoclet-paleis "collectief erfgoed is". Het Stoclet-paleis, een villa aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe opgeleverd in 1911, is sinds 2002 onbewoond en werd in 2009 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Middels een ordonnantie als hefboom wil ze de familie ertoe bewegen "minstens tien keer per jaar de deuren van het Stoclet-paleis te openen voor een breder publiek."

De Stoclet-familie reageerde afkeurend op het plan van de staatssecretaris, ze hekelde "de oorlogszuchtige retoriek" en "onnauwkeurige verklaringen". Na het bereiken van het akkoord over de 3D-reconstructie liet Persoons verstaan te hopen "dat het een eerste stap in de goede richting is. We blijven ernaar streven om uitzonderlijk erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, stocletpaleis, Ans Persoons , 3D-reconstructie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie