| Het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).

KBR museum sluit tijdelijk de deuren vanaf 8 januari

© BRUZZ - Belga
18/10/2023

Het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België, het KBR museum, sluit op 8 januari zijn deuren. Op het einde van 2024 zal het die deuren "met veel toeters en bellen" en "een nieuwe muzikale beleving" weer opengooien. Dan zal er immers polyfonie of meerstemmige muziek klinken. Dat meldt het museum woensdag.

Met de nieuwe, polyfone beleving zal het KBR museum zijn bezoekers inzicht geven in het muzikale leven van de vijftiende en zestiende eeuw. De Nassaukapel "biedt met haar akoestisch potentieel en laatgotische architectuur een unieke plek" voor die ervaring, maar ook in de rest van het museum zullen bezoekers de polyfonie "met al hun zintuigen" kunnen beleven, klinkt het bij het museum.

Het KBR is geen gewone bibliotheek, waar je werken kan uitlenen, maar een bewaarbibliotheek, waar werken geraadpleegd kunnen worden in de leeszaal. In het KBR museum wordt een kostbare verzameling handschriften tentoongesteld. Omdat die handschriften zo fragiel zijn, worden de tentoongestelde stukken tweemaal per jaar gewisseld. Voor de nieuwe beleving werkt het museum nauw samen met de Alamire Foundation, het Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen.

Het KBR museum huisvest 300 unieke handschriften uit de bibliotheek van de Bourgondische hertogen. "Met de steun van Toerisme Vlaanderen kunnen we binnenkort het verhaal van de Franco-Vlaamse polyfonisten toevoegen aan dat van de miniaturisten", klinkt het bij het museum. "Net als de Vlaamse primitieven in de schilderkunst en de miniaturisten in de handschriften, bouwden componisten, zangers en muzikanten een internationale carrière uit en werkten ze aan hoven van pausen en keizers. Ze bezorgden onze streken naam en faam."

Nog te zien tot 8 januari

Voor het zover is, kunnen bezoekers nog bijzondere werken ontdekken in het KBR museum. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant: het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands' staat het Rijmbijbel-handschrift, het werk van Jacob van Maerlant en Bijbelse boeken, verhalen en miniaturen uit de middeleeuwen en renaissance centraal.

Ook de 'Spiegel historiael', een ander rijkelijk verlucht Middelnederlands meesterwerk van de hand van Jacob van Maerlant, wordt tentoongesteld. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek verzamelt het KBR alle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert het een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, kbr

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni