Koninklijk salon van Brussel-Centraal opent deuren voor kunstproject

© Bart Dewaele
| De Koninklijke Loge in het Centraal-Station (archiefbeeld).
© Bart Dewaele
| De Koninklijke Loge in het Centraal-Station (archiefbeeld).

Het koninklijk salon in het station Brussel-Centraal opent de deuren voor het publiek. Van 23 juli tot en met 19 september kan je er een kunstproject van kunstenares Myriam Louyest ontdekken. Het is meteen de eerste keer dat Train World een project realiseert buiten de muren van het museum aan het station van Schaarbeek.

De ingang van het koninklijk salon in Brussel-Centraal ligt in de centrale gang van het station. Een wapenschild boven een dubbele deur verraadt de locatie. Het salon, ontworpen door architect Maxime Brunfaut, werd ingehuldigd in oktober 1952. De ruimte werd vooral gebruikt tijdens de Wereldtentoonstelling van 1958 om er buitenlandse delegaties te ontvangen.

De deuren van het salon zwaaien open van 23 juli tot en met 19 september. Aanleiding is de kunstinstallatie "Reis naar de rand van de wereld", die de Franstalige artieste Myriam Louyest speciaal voor de locatie creƫerde.

Train World noemt het kunstproject "een denkbeeldige reis waar glas en marmer, herinneringen en dromen zich vermengen". Louyest installeerde er "discrete accenten (marmeren zeep in de badkamer, kleine glazen meteorieten, gouden kiezelstenen enzovoort), maar eveneens meer spectaculaire elementen zoals een glazen tuin aan het einde van het parcours".

Het project is gratis te bezoeken (telkens van donderdag tot en met zondag), maar er moet wel gereserveerd worden via de website van Train World. Train World organiseert het evenement in samenwerking met spoorwegmaatschappij NMBS en met de steun van de Franse Gemeenschap.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?