big city

JOUW VRAAG. Hoe gaat het met de verborgen Koninklijke Loge in het Centraal Station?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 05/04/2017

Verschillende belangrijke treinstations hadden ooit een aparte wachtzaal voor de koning. In het station Brussel-Centraal is de zogenoemde Koninklijke Loge in haar oorspronkelijke staat bewaard, maar ze wordt slechts sporadisch gebruikt voor socioculturele activiteiten.

VRAAG VAN KORNEEL UIT BRUSSEL

De Koninklijke Loge is een luxueus salon met marmeren vloeren en zetelbekleding van lederhuis Delvaux. De koning beschikte er ook over een eigen toiletruimte met vergulde kranen. De ruimte was eigendom van het hof, maar is jaren geleden overgedragen aan de NMBS. De lift is er defect en de kunstwerken zijn er van de muren gehaald, maar verder verkeert alles in goede staat. De zetels zijn niet zo lang geleden nog hersteld, en de ruimte wordt ook regelmatig schoongemaakt door de poetsploegen van het station.

Desondanks wordt de Koninklijke Loge slechts sporadisch gebruikt. Het salon was al eens te bezoeken tijdens de Open Monumentendagen, en soms zijn er lezingen of kleine theatervoorstellingen. Ook deelnemers aan rondleidingen in het station krijgen de royale ruimte te zien. Doorgaans blijft het weelderige decor echter onzichtbaar voor reizigers of passanten, verborgen achter donkere rolluiken met daarboven het Belgische wapenschild en de leuze Eendracht Maakt Macht. De toegang op straatniveau ligt recht tegenover de Ravensteingalerij. “Daar kon de koning worden afgezet, of hij kon van zijn paleis naar het station wandelen via de galerij,” vertelt gids en voormalig stationschef van Brussel-Centraal Marc De Grove. Als het uur van vertrek nabij was, kon de koning via een deur op het tussenniveau in het station snel naar het juiste perron.

Overigens heeft de loge ook in het verleden weinig gediend. “Voor zover we weten, heeft Boudewijn hier maar één keer een trein genomen,” zegt De Grove. “Dat was bij de inhuldiging van het station en de Noord-Zuidverbinding in 1952. De jaren daarna heeft hij hier wel enkele staatshoofden ontvangen.”

Andere stations hadden vroeger ook een koninklijke wachtkamer. In het Noordstation is die verdwenen, in het Zuidstation wordt ze gebruikt voor personeelsvergaderingen en pensioenfeesten. De tijd dat gekroonde hoofden zich per trein verplaatsten, ligt dan ook al enige tijd achter ons.

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?