© Solidaire Opvorderingen Brussel | Het collectief 'Not Standing for Hypocrito-Bourgeoise culture' overplakte uit onvrede over de komst van Kunstenfestivaldesarts naar het Pacheco-Instituut verschillende reclameborden.

Kunstenfestivaldesarts trekt na protest weg uit tuinen van Pacheco-Instituut

GR
© BRUZZ
25/05/2021

Na twee weken in de tuinen van het Pacheco-Instituut zet het Kunstenfestivaldesarts (KFDA) er zijn festivalwerking stop. “We willen het protest tegen onze komst en het debat over de toekomstige invulling van het gebouw mee ondersteunen. Daarom trekken we hier nu weg” zegt Dries Douibi van KFDA.

Voor de 26ste editie van het Kunstenfestivaldesarts (KFDA) had het podiumkunstenfestival haar oog laten vallen op de tuinen van het Pacheco-Instituut. De organisatie kreeg daarvoor in de winter de toestemming van de Stad Brussel en het OCMW, dat eigenaar is van het gebouw.

'Artiesten correct vergoeden'

Van daaruit werd de afgelopen twee weken de festivalwerking georganiseerd. Er vonden ook enkele concerten plaats, maar de activiteiten worden er nu vroegtijdig stopgezet.

"We willen het protest tegen onze komst en het debat over de toekomstige invulling van het gebouw mee ondersteunen. We hopen dat onze passage hierop een positief effect heeft gehad, maar geven de tuinen nu terug aan zijn rechtmatige eigenaar. Op die manier hopen we dat de discussie verder in alle rust en sereniteit kan verlopen" licht Dries Douibi van KFDA de post op de Facebookpagina van de organisatie toe.

KFDA gaat voor de overige geplande concerten in de tuinen op zoek naar andere locaties. “We gaan er ook voor zorgen dat alle artiesten op een correcte manier vergoed worden. Daar verandert de beslissing om weg te trekken uit het Pacheco-Instituut niets aan."

Kritiek

Het Pacheco-Instituut staat al enkele jaren leeg en is toe aan renovatie. In februari probeerden zo'n 38 mensen zonder papieren met de hulp van burgercollectieven het gebouw te bezetten. Het pand is daarna op korte tijd een symbool geworden van de strijd van mensen zonder papieren.

Het collectief 'Not Standing for Hypocrito-Bourgeoise culture' begreep dan ook niet waarom het Kunstenfestivaldesarts hier onderdak kreeg. Als protest overplakte het daarom verschillende reclameborden van het Kunstenfestivaldesarts met flyers tegen de komst van het evenement.

“Een gebouw ontruimen tijdens een pandemie om plaats te maken voor de bespiegelingen van enkele elitaire mensen valt niet te verklaren. Het toont aan waar de prioriteiten van de Stad Brussel liggen. Dit is een duidelijke minachting voor de lagere klassen,” wond het collectief er geen doekjes om.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie