Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Lous and the Yakuza.

Artieste Marie-Pierra Kakoma, beter bekend als Lous and the Yakuza, werd gisterenavond in de AB bekroond als ambassadrice voor Brussel. Ze kreeg daarvoor een Bronzen Zinneke uit handen van Brussels minister Sven Gatz, ook bevoegd voor het Imago van Brussel.

Het Bronzen Zinneke is een miniversie van het bekende kunstwerk van een Brusselse bastaardhond van de hand van Tom Franssen, dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Met het Bronzen Zinneke wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eer betuigen aan de informele ambassadeurs van het gewest.

Marie-Pierra Kakoma (26) is bekend als Lous and The Yakuza. Ze noemt zichzelf een Brusselse die opgroeide in Congo en Rwanda, in Frankrijk een platencontract kreeg en dan doorbrak in Italië en Denemarken. Op dit moment werkt ze volop aan een doorbraak in de Verenigde Staten.

Lous werd één van de gezichten van de Belgische Black Lives Matter acties. Omdat ze ook schrijft in het Engels, werd haar gevraagd om de officiële Franse vertaling te maken van Amanda Gorman’s gedicht bij de inauguratie van president Biden. Ze ondersteunt gezondheidsprojecten in Congo en Rwanda.

Ze schildert, ze liep de modeweek in Parijs, en ze is het gezicht van Vuitton. Toch is muziek haar leven. Het begon moeilijk, na een periode als jonge dakloze in Brussel, daarna Engelse liedjes zingend in de Brusselse underground. Ironisch genoeg kwam de muzikale doorbraak tijdens corona op Youtube.

Net als Stromae met donkere Franse teksten en vrolijke melodieën, in haar geval pop, hiphop/trap en r&b. Inmiddels stond Lous and The Yakuza op talloze festivals in binnen- en buitenland, maakte ze twee albums met geëngageerde en persoonlijke lyrics en staat ze op de affiche met Coldplay, Alicia Keys en Gorillaz in gigantische arena’s.

Eerdere laureaten van deze Brusselse prijs waren onder meer Angèle, Caroline Pauwels, Toots Thielemans, Vincent Kompany, Ever Meulen en Anne Teresa De Keersmaeker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, lous and the yakuza, Bronzen Zinneke

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni