© Anima festival | Het Anima-festival is in februari toe aan zijn 43ste editie.

Meer dan 170 kortfilms geselecteerd voor Brussels animatiefilmfestival Anima

© Belga
01/12/2023

De organisatie van de 43e editie van het Brusselse animatiefilmfestival Anima heeft vrijdag de officiële filmselectie bekendgemaakt. Uit meer dan 1.700 nieuwe kortfilms selecteerde het festival er 172.

Voor de internationale competitie werden 82 titels geselecteerd, 24 nieuwe Belgische kortfilms komen uit in de nationale competitie. De internationale films zijn afkomstig uit 32 landen, waarvan 21 Europese. Ze geven volgens de organisatie "een mooi beeld van de grote diversiteit in de hedendaagse animatiefilm". Daarnaast worden er 66 films buiten de competitie in verschillende thematische programma's vertoond.

De selectie bevat heel wat laureaten uit andere internationale festivals, waaronder '27' van Flóra Anna Buda, bekroond als beste kortfilm op het prestigieuze festival van Annecy. Ook 'Un genre de testament' van Stephen Vuillemin, winnaar van de prijs voor beste internationale kortfilm op Film Fest Gent, staat op het programma.

Ook Belgisch talent staat op de agenda. Zo keert Nicolas Keppens, die bij Anima eerder tweemaal de prijs voor beste kortfilm won met 'Wildebeest' en 'Easter Eggs', terug met 'Beautiful Men', zijn eerste stop-motionfilm. Ook Nienke Deutz is opnieuw van de partij, met 'The Miracle'. Deutz won talrijke internationale prijzen, waaronder beste kortfilm op het festival van Annecy in 2018 met 'Bloeistraat 11'.

Anima presenteerde ook twee nieuwe thema's. Met 'New Talents' wil het festival veelbelovend Europees talent een podium bieden. Een ander programma bestaat uit twee kortfilmprogramma's gewijd aan sciencefiction.

Het animatiefilmfestival vindt van 23 februari tot 3 maart plaats in Brussel. Het volledige programma van Anima wordt onthuld op 30 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Anima festival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie