| Kanal in januari 2023.

Museum Kanal krijgt 20 miljoen euro per jaar, opening voor begin 2025

© Belga
21/07/2023

De Brusselse regering heeft donderdag de nieuwe beheersovereenkomst voor de stichting Kanal goedgekeurd, die alles in stelling moet brengen om het museum in het eerste trimester van 2025 de deuren te laten openen.

"In 2025 zal het Centre Pompidou in Parijs de deuren sluiten wegens werken. De samenwerking met deze wereldberoemde instelling moet het ook mogelijk maken om Kanal wereldwijd aanzien te geven als kenniscentrum en meesterwerken uit de recente kunstgeschiedenis naar Brussel te halen" stelt minister-president Rudi Vervoort (PS).

De beheersovereenkomst regelt ook de integratie van het CIVA in het museum Kanal en biedt het CIVA de nodige middelen om van bij de opening van Kanal een programma op te zetten dat gewijd is aan architectuur, stedenbouw, landschappen, tuinen en stedelijke ecosystemen.

De overeenkomst maakt het ook mogelijk dat de eerste werkingsjaren van de nieuwe culturele instantie voorbereid worden en legt de doelstellingen vast voor de organisatie van tentoonstellingen en culturele activiteiten en manieren om hedendaagse Brusselse kunstenaars in de schijnwerpers te plaatsen.

20 miljoen euro per jaar

De Brusselse regering wil met het beheercontract er ook voor zorgen dat de kosten voor het Gewest onder controle worden gehouden. Daarnaast wordt voor de opening van het museum een gemiddeld jaarlijks werkingsbudget van 20 miljoen euro toegekend.

Voorts moet de stichting Kanal krachtens de beheersovereenkomst zorgen voor eigen inkomsten ten belope van 60% van de werkingsdotatie die ze van de overheid krijgt.

"Brussel zal in 2025 eindelijk beschikken over een toonaangevend museum dat hedendaagse kunstenaars uit België en Brussel in de schijnwerpers plaatst. Op basis van de nieuwe beheersovereenkomst willen we gestalte geven aan een inclusief en dynamisch museum. Kanal zal een nieuw cultureel baken zijn dat de kanaalzone op de kaart zet, zowel in het Brussels Gewest zelf als internationaal", stelt minister-president Vervoort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni