Dirk Snauwaert (Wiels) in A La Carte: 'Kanal-Centre Pompidou is onrealistisch'

© BRUZZ
12/10/2023

Wiels-directeur Dirk Snauwaert noemt de reconversie van de Citroëngarage tot het gloednieuwe kunstencentrum Kanal-Centre Pompidou "onrealistisch." Het wordt gigantisch, zelfs groter dan Tate Modern. "Maar wie gaat dat financieren? En welke directeur of directrice zal dat ooit op de rails kunnen zetten?" Kanal zou in de herfst van 2025 openen, een jaar later dan gepland.

Snauwaert vindt het weliswaar essentieel om de zogenoemde kop van de kanaalzone in te vullen als een publieke culturele ruimte. "Maar wat je ermee doet, is een andere kwestie." Zelf suggereert hij misschien een afdeling van de Brusselse media- en theaterschool Ritcs. "In één van de meest problematische buurten van het land is er veeleer nood aan scholen of aan sociale woningen."

Snauwaert: "Ik heb nooit begrepen waarom Brussel daar een high end-museum wil, terwijl andere Brusselse musea in gebouwen huizen die in lamentabele staat verkeren."

De meeste uitgaven van het reconversieproject worden niet vrijgegeven, ook al wordt het hedendaagse kunstencentrum gefinancierd met het geld van de belastingbetaler. Toch zouden er inmiddels al 70 tot 115 medewerkers zijn aangeworven.

Uit eerdere berichten in L'Echo en De Tijd is niet alleen gebleken dat Kanal veel meer subsidies zal vergen dan verwacht, maar ook dat sommige lonen een pak hoger liggen dan in andere musea. Dat blijkt uit een advies van de Brusselse Inspectie van Financiën.

Kanal moet in 2025 het vlaggenschip worden van de Brusselse gewestregering, die notabene niet bevoegd is voor cultuur. Maar dan past het nieuwe museum volgens de Wiels-directeur binnen een 'nation building'-project, naar analogie van wat de Vlaamse gemeenschap in Antwerpen doet om de zogenaamde Vlaamse 'nationale' identiteit te bevestigen. Dat Brussel dat nu ook doet, vindt Snauwaert "heel eigenaardig en eigenlijk grappig."

Kanal voegt aan zijn naam 'Centre Pompidou' toe. Snauwaert spreekt van de "guggenheimisering" van de museale wereld, waarbij een nieuw museum zoals Kanal royalities betaalt aan - in dit geval - het gerenommeerde Parijse Centre Pompidou, om de naam te mogen gebruiken. Hij heeft het over "miljoenen euro's per jaar," althans in het geval van Bilbao. Maar hoeveel Brussel betaalt, ook dat is niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte, BRUZZ 24, Brussel-Stad, Vorst, Samenleving, Kanal, Kanal Centre Pompidou, kunstencentrum WIELS, Dirk Snauwaert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni