Ook in voorjaar 2021 nauwelijks grote beurzen of salons

© Kevin Van den Panhuyzen
| De kunstbeurs Art Brussels verhuist dit jaar naar de kunstgalerijen.

Als gevolg van de coronacrisis zijn grote beurzen en salons afgelast in 2021. Maar niet alle activiteiten verdwijnen volledig, ondanks de beperkingen die de regering heeft opgelegd. Sommige beurzen en tentoonstellingen hebben gekozen voor een digitale versie.

De Foire du Livre, de Franstalige boekenbeurs, wordt digitaal gehouden van 22 tot 26 februari. Deze richt zich exclusief tot professionals uit het boekenvak. Woordvoerder Sarah Altenloh vertelt aan BX1 dat er van 6 tot 16 mei een andere versie voor het grote publiek zal worden georganiseerd. Volgens Altenloh zullen de auteurs aanwezig zijn en kan het publiek met hen in gesprek gaan.

Art Brussels is optimistisch

De organisatie van de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels blijft positief. Het evenement is gepland voor de periode van 22 tot 25 april 2021. "We zullen zien of tegen die tijd de maatregelen zijn versoepeld," zegt directrice Anne Vierstraete op BX1. Volgens Vierstraete zijn de galerijen al geselecteerd en wordt van de exposanten uit 28 landen verwacht dat ze deelnemen aan de beurs op Thurn & Taxis als de gezondheidsmaatregelen in hun land dat toelaten. "Onze kracht is dat 80 procent van de bezoekers Belgisch is. We hebben een publiek van verzamelaars en kunstliefhebbers," zegt ze.

Het Autosalon neemt het zekere voor het onzekere en vindt dit jaar niet plaats. Autoliefhebbers moeten geduld uitoefenen tot 2022. Die andere grote beurs in de Heizelpaleizen in het voorjaar, Batibouw, is er wel. Maar dan in digitale vorm, voor het publiek althans. 200 exposanten komen van 27 februari tot 7 maart bijeen om virtueel deel te nemen aan Batibouw, de bouw, renovatie- en inrichtingsbeurs.

Kleine robots zullen de bezoekers online rondleiden en er zullen korte video's zijn van de exposanten. Bezoekers kunnen ook contact opnemen met de exposant via videoconferentie of chat. Met deze digitale formule hopen de organisatoren tussen de 150.000 en 200.000 duizend bezoekers te bereiken. Ook in 2022 wil Batibouw een onlinebezoek aanbieden.

BRAFA in de galerijen

De grote antiekbeurs BRAFA is afgelast, maar heeft een alternatief gevonden: BRAFA in de galerijen, dat zal plaatsvinden van 27 tot 31 januari 2021.

De geregistreerde exposanten zullen in hun galerijen worden verwelkomd, waar ze in de beste omstandigheden de objecten en werken die ze hebben geselecteerd, zullen presenteren. Sommigen hebben ervoor gekozen om zich te groeperen om hun werk te exposeren.

Verschillende andere steden nemen deel aan deze editie, zoals Londen. Maar wegens covid-19 zullen mensen in het buitenland worden doorverwezen naar de website, waar elke deelnemer zijn of haar werk zal tonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?