| La Bouquinerie zou in het plan verdwijnen en plaats maken een voedingwinkel.

Tegenwind voor voorstellen Bortiergalerij: 'Maken deel uit van literair ecosysteem'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
25/09/2023

Ruim 7.000 mensen steunen ondertussen een petitie voor de boekhandelaars van de Bortiergalerij. Die vrezen dat de Stad de plek wil uitbesteden aan een horeca-ondernemer die luidop droomt van een brouwer, een café, een kaaswinkel en charcutier naast boekenwinkels.

De Bortiergalerij, dat is vandaag zo’n beetje het Walhalla voor wie op zoek is naar rariteiten in boekenland. Oude en zeldzame exemplaren, antieke foto’s, maar ook moderne graphic novels of stationsromannetjes, je vindt het er allemaal in een magnifiek architecturaal kader.

De voorbije jaren ging het de galerij niet altijd voor de wind. Twee van de boekenwinkels staan momenteel leeg en ook de grote gemeenschappelijke ruimte in de galerij wordt maar zelden gebruikt. De huurders van de galerij wijzen erop dat de galerij eigenlijk als doorgang is bedoeld naar de Duquesnoystraat. Bij de inrichting van de Magdalenazaal als concertzaal raakte de doorgang echter afgesloten.

Vorig jaar nog lanceerde de Stad Brussel, die eigenaar is via de Grondregie, een projectoproep om de leegstaande ruimte tijdelijk te benutten. De huidige huurders namen deel, maar kregen naar eigen zeggen nooit een reactie op hun voorstellen.

dbf76f1a-92721788499372e33a24k.jpg

| De Bortiergalerij

Groot was dan ook de verbazing toen een Brusselse horeca-ondernemer hen contacteerde met een eigen voorstel.

Ijsjes

De ondernemer ontmoette de boekhandelaars en gaf een hele reeks van mogelijke invullingen voor de galerij, waar ook de boekhandels hun plaats zouden behouden. Vooral de mogelijkheid om horeca- en voedingszaken te integreren kwam volgens de handelaars ter sprake. Tijdens de vergadering ging het volgens hen onder meer over een brouwer, een wijnhandelaar, een ijsjesverkoop, een charcuterie, een kaashandelaar, een koffiespeciaalzaak een platenzaak.

De nieuwe zaken zouden een plaats moeten vinden naast de boekenwinkels. De zichtbare plek aan de straatzijde, waar vandaag La Bouquinerie zit, zou dan weer best een andere functie krijgen.

We contacteerden de horeca-ondernemer in kwestie ook. Hij noemt de versie van de boekenhandelaars onjuist en wenst verder niet te reageren.

"Wij zijn ambetanterikken die je niet zo makkelijk buitenzet als de uitbater van een nachtwinkel"

Philippe Cappart (La Crypte Tonique)

Voedingsspeciaalzaken en een café naast boekenwinkels: wat is daar eigenlijk mis mee voor een galerij die vandaag niet zo goed functioneert? "De demarche van de Stad gaat helemaal in tegen de traditie van de Bortiergalerij, die al bijna 180 jaar een culturele invulling heeft," legt Philippe Cappart van La Crypte Tonique uit. "Je hebt hier 6 verschillende boekenactoren, elk met hun eigen profiel, dàt maakt de rijkdom van deze plek uit. Tegelijk zijn boekhandelaars ook erg zelfstandige geesten van nature. Nous sommes des gens chiants (ambetanterikken, red.), die ook een netwerk hebben en die je niet zo makkelijk buitenzet als de beheerder van een nachtwinkel.”

Literair ecosysteem

De Bortiergalerij is trouwens geen alleenstaande plek, legt Cappart uit. “Het is een deel van een heel literair ecosysteem in Brussel, dat begint bij het Vossenplein en tot aan de verkoopszalen reikt. Als je dat wegsnijdt, vermink je ook de rest.”

Dat de Stad het karakter van de Bortiergalerij grondig wil veranderen noemt Cappart typisch voor de manier waarop de Stad vandaag bestuurd wordt. “Alles moet opbrengen en zo efficiënt mogelijk zijn. Politici lezen ook niet meer, ze gaan enkel naar rockconcerten en voetbalmatchen.”

"Het is echt niet de bedoeling om de huidige boekenhandelaars buiten te zetten"

Youri Mauri, kabinetschef Lydia Mutyebele

Het kabinet van schepen van Grondregie Lydia Mutyebele (PS) ontkent alvast dat het zelf een ondernemer contacteerde. "Er liggen vandaag wél verschillende voorstellen op tafel om de galerij er weer bovenop te helpen", zegt kabinetschef Youri Mauri. "Dat is nodig, want er is maar weinig passage en zichtbaarheid vandaag. Nieuwe boekhandelaars hielden het de voorbije jaren dan ook niet lang uit."

Het kabinet ontkent ook dat de handelaars nooit een reactie kregen op hun voorstellen voor de galerij. "We hebben gevraagd om die voorstellen te verbeteren, maar kregen nooit antwoord. Het is ook helemaal niet onze bedoeling om de boekhandelaars buiten te zetten, zoals ze insinueren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Resto & Bar , Bortiergalerij , Lydia mutyebele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni