Bib Sophia, de Nederlandstalige bibliotheek van Schaarbeek

| Bib Sophia, de Nederlandstalige bibliotheek van Schaarbeek

Schaarbeekse bibliotheek organiseert activiteiten rond Black History Month

Glodie Mungaba
© BRUZZ
05/02/2021

De bibliotheek van Schaarbeek is voor de derde keer partner van Black History Month Belgium. Tijdens de maand van maart willen de organisatoren de geschiedenis van Zwarte mensen in België beter belichten. Bibliotheekmedewerkster bij 'Bib Sophia', Yoko Theeuws vertelt meer over het evenement.

Waarom organiseert 'Bib Sophia' activiteiten rond Black History Month?

'Bib Sophia' wil actief meewerken aan de dekolonisering, zodat we een bibliotheek kunnen zijn voor iedereen. Dat doen we door mensen te engageren die persoonlijk betrokken zijn bij het thema en samen te werken met ervaringsdeskundigen. Het is een taak van de bibliotheek om collectie te duiden en bewustzijn te creëren. Alles begint bij een aanbod dat iedereen kan aanspreken. We vinden het belangrijk dat initiatieven vanuit de hele gemeenschap ondersteund worden en een stem en een plaats krijgen.

In 2019 nam toenmalig medewerkster Maryam Kamal Hedayat van 'Bib Sophia' contact op met BHM Belgium om een evenement te organiseren in het kader van Black History Month. De bibliotheek van Schaarbeek was daardoor de eerste Brusselse partner en blijft inzetten op activiteiten tijdens Black History Month.

Wanneer en hoe gaat dit gebeuren?

'Bib Sophia' lanceerde een oproep naar kandidaten die via een residentie de collectie van de bibliotheek onder handen willen nemen. De vier geselecteerde residenten zullen de collectie van de bib gedurende de maand maart onderzoeken, uitbreiden en duiden. Tijdens twee publieke momenten gaan zij in gesprek met het publiek van de bibliotheek en van de partners. Dit zal 'online' of ter 'plaatste' gebruiken, afhankelijk van of de maatregelen het toelaten. De data moeten nog, in samenspraak met de residenten, worden vastgelegd."

Wat is het verschil met de eerste editie?

Elke editie staat in teken van een specifiek thema. Dit jaar werken we rond de creatie van een Zwart Belgisch Archief. Ik kan niet spreken in naam van de organisatie Black History Month Belgium, maar voor 'Bib Sophia' betekent het dat we meewerken aan een meer inclusieve collectie. Dat we actief op zoek gaan naar werken van zwarte auteurs en makers. Het gaat dan bijvoorbeeld om werk dat vaak verloren gaat, omdat het in eigen beheer word uitgegeven, of het zijn gebeurtenissen en evenementen waar anders geen sporen van achterblijven.

BHM Belgium blijft groeien en trekt gelukkig steeds meer en grotere Brusselse partners. 'Bib Sophia' blijft dezelfde actieve rol opnemen omdat we geloven dat het belangrijk is dat Black History Month voor iedereen zichtbaar wordt en iedereen bekend in de oren gaat klinken. Daarin hebben ook lokale bibliotheken en kleinere organisaties een belangrijke rol te spelen.

Wat hebben de residenten gepland?

De residenten worden pas gisteren geselecteerd. Ze worden begin maart officieel voorgesteld via een lanceringsvideo op onze sociale mediakanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni