Kort gesprek

Doelstelling Black History Month: 'Een hechte gemeenschap creëren'

Ine D'Hauwers
© BRUZZ
28/02/2024

In maart begint de zesde editie van Black History Month (BHM) in België onder het thema: New Beginnings: Celebrating Resurgence. 'BHM Belgium wil voornamelijk een hechte gemeenschap creëren waar zwarte mensen van verschillende generaties uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië zich veilig voelen', zegt bestuurslid Laura Ganza.

Na een jaar pauze is het dit jaar de zesde editie van BHM. Wat met de geloofwaardigheid van de organisatie na de problemen met grensoverschrijdend gedrag tijdens de editie van 2022?
Laura Ganza: Het vertrouwen van de deelnemers en samenwerkende organisaties was beschadigd. Om dat te herstellen, organiseerde BHM Belgium eind januari een publieke bijeenkomst aan Muntpunt. Iedereen met vragen kon die stellen. De organisatie gaf ook info over de herstructurering van het team: iedereen krijgt nu dezelfde macht en toegang tot info. Daarnaast gaven enkele slachtoffers namen van teamleden die onze evenementen onveilig maakten. Zij zijn uit de organisatie gezet. Het team is nu kleiner en transparanter.

"BHM Belgium wil voornamelijk een hechte gemeenschap creëren waar zwarte mensen van verschillende generaties uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië zich veilig voelen"

Laura Ganza

Bestuurslid BHM Belgium

1879 KORT GESPREK Laura Ganza

Hebben de vorige edities eigenlijk geleid tot minder racisme?
Ganza: Wat het structurele racisme betreft, is er niets veranderd in België. Dat is ook het doel niet van de organisatie. BHM Belgium wil voornamelijk een hechte gemeenschap creëren waar zwarte mensen van verschillende generaties uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië zich veilig voelen. Zelf ben ik hier als vluchteling aangekomen toen ik vier jaar was, wat anders is dan iemand van wie de ouders in de jaren tachtig hierheen zijn gekomen vanuit Congo. Die verschillen kunnen soms de solidariteit tussen zwarte mensen bemoeilijken, BHM Belgium probeert daar in de eerste plaats iets aan te doen.
Bovendien is racisme iets dat witte mensen gecreëerd hebben. Het is aan hen om dat aan te pakken. Je kan niet verwachten dat zwarte mensen daar een oplossing voor bieden. Wij hebben die macht niet.

Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee de organisatie geconfronteerd wordt?
Ganza: Jaarlijks organiseert BHM Belgium een aantal evenementen alleen toegankelijk voor zwarte mensen. Op sociale media geven partijen als de N-VA en Vlaams Belang daarop kritiek, maar dat kan mij op zich niet veel schelen. Het is immers ieders recht om in België bijeenkomsten te organiseren waarbij de organisatie kiest wie hij of zij wil uitnodigen.
BHM Belgium moet trouwens extra waken over de veiligheid van de deelnemers en de experts die komen spreken, zeker bij onderwerpen zoals de hidjab of politiegeweld. Dan is extra waakzaamheid geboden, door meer veiligheidsmensen in te zetten.

Meer info via www.instagram.com/bhmbelgium/

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Samenleving , Laura Ganza , racisme , Black History Month

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni