In het Museum voor Schone Kunsten kunnen kinderen onder meer aan de slag met een expo rond treinen. Hier 'Le Passage à niveau' van Fernand Léger.

De tiende editie van "Kunstendag voor Kinderen" biedt vandaag/zondag over heel Vlaanderen en Brussel zowat 300 activiteiten aan waar kinderen tot 12 jaar kunnen proeven van kunst. In Brussel doen onder meer Kanal, het Museum voor Schone Kunsten en tal van gemeenschapscentra.

Twee jaar geleden lokte het evenement nog ruim 50.000 bezoekers - ouders, grootouders en kinderen samengeteld. Na de virtuele editie van 2020 is er vandaag/zondag opnieuw een volwaardige fysieke Kunstendag.

Ketnet-wrapper Sander Gillis is de ambassadeur van deze editie. "Ik vind het tof hoe kinderen naar kunst kijken", aldus Gillis. "Ze zien soms compleet andere dingen dan volwassenen en kunnen helemaal gefascineerd zijn door een schijnbaar onbenullig detail. Spijtig wel dat 'kunst' bij sommige kinderen nog een stijfdeftige bijklank heeft. Ik denk dat ik dat foute beeld wel wat kan bijsturen." Het doel van "Kunstendag voor Kinderen" is om de participatie van kinderen aan de kunsten te bevorderen. Ervaring leert dat als jonge kinderen vroeg in aanraking komen met kunst en cultuur, ze er later ook meer en vaker naar op zoek gaan en van kunnen genieten, klinkt het.

"Ik geloof enorm in de invloed van kunst en cultuur op kinderen", zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). "Kinderen hebben die natuurlijke nieuwsgierigheid om nieuwe dingen uit te proberen. Hoe speelser en hoe gekker, hoe beter. Ze leren op een andere manier kijken en denken. En laat dat net zo belangrijk zijn in de wereld van vandaag die vol met ongeziene uitdagingen zit."

Blikvangers van het programma zijn onder meer "Modeontwerper voor een dag" in het M HKA, "Tekenen met Carll Cneut" in de Gentse Sint-Pietersabdij en een workshop rond "De Kleine Prins" in Theater Antigone in Kortrijk.

In Brussel zijn er onder meer activiteiten in Kanal, Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en een hele reeks gemeenschapscentra.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni