Topstukken staan centraal op twaalfde 'Kunstendag voor Kinderen'

© Belga
19/11/2023

Vandaag, zondag 19 november, vindt de twaalfde 'Kunstendag voor Kinderen' plaats. Kinderen tot twaalf jaar kunnen in Brussel en Vlaanderen terecht voor zowat 350 kunstige activiteiten op kindermaat. Op safari in het Vlaams Parlement, walvismonsters bedenken bij Beeldenstorm in Anderlecht of klimaatvriendelijk knutselen bij Train World in Schaarbeek - er is voor ieder wat wils.

Tal van Brusselse en Vlaamse cultuurhuizen zetten zondag de deuren open voor kinderen om te schilderen, tekenen, schrijven, dansen of dichten. Ambassadrice dit jaar is opnieuw Maureen Vanherberghen, bekend van tv-programma's 'Helden' en 'Familie' en tegenwoordig presentatrice op radiozender MNM.

Brusselse activiteiten

Bij Beeldenstorm in Anderlecht kunnen ketjes zondag terecht om hun eigen walvismonster te bedenken. Het Vlaams Parlement organiseert een heuse safari: een reisbegeleider neemt je daar mee op tocht langs beestige kunstwerken met olifanten, leeuwen en giraffen. Train World in Schaarbeek is dan weer op zoek naar klimaatvriendelijke kunstenaars. Daar schilder je indrukwekkende dieren met natuurlijke verf op gerecycleerd papier.

De meeste activiteiten zijn gratis, maar voor een aantal is inschrijven verplicht en wordt een voordeeltarief en/of kansentarief gevraagd. De volledige lijst met activiteiten is terug te vinden via www.kunstendagvoorkinderen.be.

Topstukken centraal

Het evenement is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon en wordt georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De kunstendag heeft als doel de participatie van kinderen aan het kunstenaanbod te bevorderen. "Kinderen kijken anders naar kunst dan volwassenen. Hun opvattingen zijn spontaan, speels, altijd vol verwondering en nooit volgens de regels van de kunst", klinkt het bij de organisatie.

Ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet staat deze twaalfde editie van 'Kunstendag voor Kinderen' helemaal in het teken van topstukken. Met het topstukkendecreet wil de Vlaamse overheid roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang beschermen en ervoor zorgen dat zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen in Vlaanderen niet verloren gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni