Brosella Toots Thielemans BRUZZ 1532

| Toots Thielemans

Toots Thielemans herleeft in klank en beeld in Koninklijke Bibliotheek

© Belga
19/04/2022

In KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België, opent op 22 april de tentoonstelling Toots 100. The sound of a Belgian legend. Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag en met nooit eerder getoond muziek- en beeldmateriaal herleeft Toots zo in een rijke belevingsexpo.

De tentoonstelling over de wereldbekende Belgische mondharmonicaspeler is opgebouwd uit meerdere thematische delen. Zijn levensloop wordt in detail toegelicht aan de hand van objecten.

Zo weerspiegelt een paspoort vol stempels zijn vele reizen naar de Verenigde Staten, leer je meer over zijn verhuizing naar New York en zie je het adelboek dat hij kreeg toen hij de titel van baron kreeg.

Tientallen instrumenten worden ook tentoongesteld en aan de hand van digitale schermen wordt er deskundig uitgelegd welke sound Toots ermee maakte. Je ziet er zijn gitaren, accordeon en natuurlijk tientallen mondharmonica's, van die in zijn jeugd tot zijn allerlaatste.

Quiz

De rode draad doorheen de tentoonstelling is dat je als bezoeker met een koptelefoon rondloopt, want je moet de unieke klank en zijn beroemde 'Bluesettte' natuurlijk horen. Daarom is er een quiz waar je kan testen of je die typische sound van Toots herkent.

Maar er is meer dan jazz, want hij toonde ook grote interesse in Latijns-Amerikaanse muziek en deinsde er niet voor terug om commercieel werk te doen voor reclamespotjes, films en series. De expo eindigt met de invloed die Toots wereldwijd had en vandaag nog steeds heeft. Er zit zelfs een brief van Barack Obama bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni