Vlaamse cultuurcommissie niet overtuigd van aanpak KVS

Rojin Ferho
© BRUZZ
19/05/2021

| KVS

De Vlaamse cultuurcommissie hekelt de aanpak van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) na een reeks testevenementen. KVS meent een positief resultaat voor te leggen, maar blijkt wel dat de helft van het publiek geen PCR-test liet afleggen na afloop. "Hoe volledig zijn de resultaten dan?"

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) legt woensdag een positief resultaat van een reeks testevenementen voor in een hoorzitting aan de cultuurcommissie van het Vlaams Parlement. Slechts een procent van de bezoekers testte positief na afloop, een lager percentage dan de rest van de bevolking. Op de vraag hoe KVS denkt verder te evolueren, windt het cultuurhuis geen doekjes rond.

Waar de artistiek directeur Michael De Cock en zakelijk directeur Merlijn Erbuer vooral licht op laten schijnen, is een heropening van de evenementensector op volle capaciteit.

Waar ze daar de nadruk op leggen, is het belang van veiligheid, want in coronatijden is het voor hen belangrijk dat het publiek zich veilig voelt. Een kleiner evenement opschalen naar een evenement met meer publiek, kan volgens hen dan ook alleen maar als het een passief evenement (noot: waar mensen zitten en naar een voorstelling kijken) is in goed geventileerde zalen.

Uit de bevindingen van KVS blijkt dan ook dat de ventilatie tijdens de testevenementen haar vruchten heeft afgeworpen, wat ook de Vlaamse cultuurcommissie kan bekoren.

Goede ventilatie als begin van alle wijsheid

"Maar is een goede ventilatie wel voldoende als het evenement plaatsvindt in een volle zaal?" Dat vroeg Tom De Meester (PVDA) zich af. KVS reageert positief. "Uit onze bevinding blijkt dat men een evenement voor tweehonderd mensen perfect kan opschalen naar een evenement voor vierhonderd mensen", antwoordt zakelijk directeur Merlijn Erbuer.

In zijn argumentering betrekt Erbuer vooral de buurlanden erbij. "In Nederland organiseert men een show van het Eurovision Songfestival met een publiek van meer dan 3.500 mensen. Waarom kan dat dan niet in ons land?"

Een goede ventilatie is voor de cultuurcommissie echter niet de enige beslissende factor voor een heropening van de sector. Waar de politici vooral de wenkbrauwen bij gingen fronsen, is de aanpak bij de sneltests en PCR-tests op de testevenementen van KVS.

"Nederland organiseert een Eurovision Songfestival voor meer dan 3.500 mensen. Waarom kan dat niet in ons land?"

Merlijn Erbuer, zakelijk directeur KVS

Belang van tests

Zo moest het publiek vóór de voorstelling een sneltest laten afnemen. Een PCR-test laten afnemen na het testevenement is niet verplicht, maar 361 van de 850 deelnemers hebben dat wel gedaan.

"Bijna vijftig procent van de deelnemers heeft geen PCR-test laten afleggen. Jullie resultaten zijn niet volledig"

Karin Brouwers (CD&V)

"Zijn uw positieve bevindingen dan wel representatief?", vraagt Marius Meremans (N-VA) zich af. Ook Karin Brouwers (CD&V) trekt aan de alarmbel. "Bijna vijftig procent van de deelnemers is na afloop geen PCR-test gaan laten afleggen, wat ik spijtig vind, want jullie resultaten zijn daarom niet volledig.", klinkt het.

Elisabeth Meuleman (Groen) zit op dat gebied op dezelfde lijn als Brouwers en Meremans. "Het testgebeuren is een belangrijke factor voor een eventuele heropening op volle capaciteit, maar dat bleek voor jullie niet haalbaar te zijn", klinkt het.

'Publiek voelt zich ook veilig zonder tests'

En toen werd de sfeer grimmig. "Het publiek laten testen na zeven dagen is niet nuttig, want men laat mensen die negatief getest zijn binnen en dat zou voldoende moeten zijn", zegt artistiek directeur De Cock. "Uit onze enquête blijkt dat het publiek zich ook veilig voelt zonder het testgebeuren." Uit de bevinding blijkt inderdaad dat 4/5 van het publiek alsnog zou deelnemen aan een testevenement zonder voorafgaand een sneltest te laten afnemen.

Erbuer springt voor collega De Cock in de bres. "U kan van ons niet verwachten dat wij het hele publiek verplichten om een PCR-test te laten afnemen na afloop", klinkt het. "361 mensen hebben zich vrijwillig laten testen, dat vinden wij al veel. Daaruit bleek dat vier besmettingen zijn vastgesteld, maar volgens tracers zijn die besmettingen niet naar ons testevenement te leiden."

Volgens Erbuer is het kostenplaatje ook niet mals. "Het volledige testgebeuren kost doorgaans 108 euro per persoon bovenop de ticketprijs. Dat is goed voor een keer, maar het is voor ons onmogelijk om dat meerdere keren te herhalen."

(Lees voort onder de foto)

De tenten waar bezoekers een test lieten afnemen voorafgaand aan de voorstelling in de KVS.

| De tenten waar bezoekers een test lieten afnemen voorafgaand aan de voorstelling in de KVS.

Hoe het verder moet

Of de cultuurcommissie van de Vlaamse Overheid deze hoorzitting zal meenemen als een eventueel voorbeeld voor toekomstige testevenementen of als argument voor een heropening op volle capaciteit op negen juni, is niet duidelijk.

Voorlopig mogen in juni maximaal tweehonderd mensen deelnemen aan binnenevenementen. De zaal mag nooit meer dan 75 procent bezet zijn. In de buitenlucht mogen dat maximaal vierhonderd mensen zijn.

Karin Brouwers (CD&V) benadrukt wel dat ze bereid is om KVS en de rest van de sector te steunen, op voorwaarde dat evenementen veilig kunnen doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, cultuurcommissie, KVS, Merlijn Erbuer, Michaël De Cock

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni