De Ommegang, de evocatie van de intrede van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips (de latere Filips II)
© Frederic Andrieu | De Ommegang, de jaarlijkse evocatie van de intrede van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips (de latere Filips II.) (archiefbeeld).

De Ommegang, de jaarlijkse hoogmis voor folklore in Brussel, is opnieuw afgelast. De festiviteiten zullen dit jaar online plaatsvinden. Volgend jaar wil de Ommegang groots uitpakken om te vieren dat de processie is opgenomen in de lijst met immaterieel erfgoed van Unesco.

"Het is met spijt en voor het tweede jaar op rij dat wij genoodzaakt zijn de traditionele Ommegang te annuleren. Onze absolute prioriteit blijft immers de gezondheid van onze toeschouwers en onze deelnemers,” zegt Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events aan La Capitale.

Het zou onmogelijk zijn geweest om de ommegang te laten vinden. "Voor een show als de onze, die in een stedelijke omgeving plaatsvindt, is het te ingewikkeld om de maatregelen in acht te nemen. We steken nu al al onze energie in de voorbereiding van de evenementen in 2022," besluit Le Grand. "Dan kunnen we eindelijk de opname van de Ommegang in de lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco op een waardige manier vieren."

De Ommegang 2021 zal dit jaar daarom online plaatsvinden. Op 30 juni zal om 20.30 uur een symbolische aanwezigheid live op sociale netwerken worden uitgezonden. Op 2 juli om 20.30 uur zal de processie van de ‘Notre Dame du Sablon’ ook op sociale netwerken te zien zijn. Wie tickets heeft gekocht kan daar meerdere dingen mee doen: ze volgend jaar gebruiken, geld terugvragen of ze schenken aan de vzw.

Ommegang stamt uit 14e eeuw

De Ommegang dateert uit het midden van de veertiende eeuw, zo vertelde historicus Roel Jacobs eerder aan BRUZZ. De stoet was oorspronkelijk een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel, patroonheilige van de gilde van de kruisboogschutters.

Het bekendste voorbeeld werd de processie van 1549, waarbij keizer Karel V zijn zoon en troonopvolger koning Filips II voorstelde aan onze gewesten. Elke stad probeerde zich op dat moment op haar best te tonen: Brussel deed dat door een Ommegang te organiseren. In 1930 werd de Ommegang opnieuw vanonder het stof gehaald, onder andere omwille van de 100-jarige verjaardag van België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni