Werf voor museum Le Chat legt zestiende-eeuws paleis bloot

AB, EC
© BRUZZ
22/04/2022

Aan de Koudenberg gebeuren momenteel preventieve, archeologische opgravingen, opdat de werf voor het nieuwe museum Le Chat later geen vertraging zou oplopen. De opgravingen hebben enkele muren blootgelegd van het vroegere Hof van Hoogstraeten.

Het Hof van Hoogstraeten is een verdwenen paleis op de Koudenberg uit de zestiende eeuw. In de tuin van het vroegere paleis komt volgend jaar het nieuwe cartoonmuseum 'Le Chat'. Vooraleer de echte werf kan starten in het najaar wil het Brussels Gewest verzekeren dat er geen waardevolle, historische vondsten verloren gaan.

"Op die manier kunnen we de dingen die we vinden, bewaren, maar ook verhinderen dat de latere werf met vertraging moet opstarten," zegt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

De opgravingen gebeuren door een gespecialiseerde firma en zijn bezig sinds eind februari. Voorlopig zijn enkele muren van het oude paleis blootgelegd en stukken van oude vazen gevonden. "Dat zijn we nu allemaal aan het verzamelen en zullen we uiteraard tentoonstellen," zegt Smet. De archeologen hopen nog delen van een oude fontein te vinden. "En verrassingen zijn nooit uitgesloten," zegt Smet.

Parking 58

De opgravingswerken duren nog tot midden mei en hebben volgens Smet weinig impact op de buurt.

Het is niet de eerste keer dat het Gewest zulke opgravingen organiseert vooraleer een werf van start gaat. Dat gebeurde ook aan de voormalige parking 58, waar het nieuw administratief centrum van de Stad Brussel wordt gebouwd. "Daar hebben we heel wat waardevolle stukken gevonden, die we binnenkort zullen tentoonstellen," zegt Smet. "De waarde-analyse en identificatie van die stukken is nog bezig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, opgravingen, Coudenberg, Pascal Smet, Brussels erfgoed, erfgoed, Archeologie, Le Chat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni