| Het blauwe gebouw zal worden afgebroken om er later het museum te bouwen.

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) is gestart met de afbraak van het pand in de Koningsstraat waar het gecontesteerde museum Le Chat een onderkomen zal vinden. De bouwvergunning werd dit voorjaar afgeleverd.

De eerste fase is de afbraak van een gebouw in slechte staat aan de achterkant van het Brussels Info Place (BIP). De directe omwonenden werden hierover al geïnformeerd, zo laat de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting weten.

De afbraak zal naar verwachting maximaal drie maanden duren. Daarna volgen archeologische opgravingen onder leiding van erfgoed.brussels die zes maanden in beslag zouden nemen. “Er zitten op die plek heel wat bijzondere dingen uit het verleden onder de grond,” zegt MSI-woordvoerder Pascal Sac.

Daarna kan de MSI starten met de bouw van het hedendaagse pand dat plaats zal bieden aan het museum Le Chat. De MSI schreef daarvoor een overheidsopdracht uit en selecteerde de firma Gillion Construct voor de bouw van dit pand. De architect is Pierre Hebbelinck, die in Schaarbeek al het Maison des Citoyens ontwierp. Als alles volgens plan verloopt, opent het museum in 2024.

Kritiek

Eerder kwamen twee artiesten die aan kunstschool La Cambre werken in actie tegen het museum. Zij zien liever een nieuw museum voor moderne kunst in Brussel. Hun petitie haalde 6.416 handtekeningen op. "Als er een betere bestemming gevonden kan worden voor het gebouw, ben ik bereid me terug te trekken uit dit project," zei Philippe Geluck, Brusselaar en creator van Le Chat daarop. Maar er werd toch beslist om door te gaan met de plannen voor het museum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni