Gewest wil park naast Brusselse jachthaven

© BRYC

Begin mei heeft het Gewest een scenario goedgekeurd voor de ontwikkeling van een nieuw nautisch centrum rond het gebouw van de jachthaven van Brussel. Dat scenario voorziet onder meer in de aanleg van een park. “Iedereen zal ervan kunnen genieten.”

“Het doel van dit project is de huidige site herinrichten opdat er plaats komt voor een aangename, publieke ruimte, een park, voorzieningen voor water- en havenactiviteiten en sportieve activiteiten,” zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Begin mei keurde de regering een scenario voor die herinrichting goed. Met dat scenario gaat de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) nu aan de slag. “Wij hebben nu de opdracht om dat scenario zo concreet mogelijk uit te werken,” zegt Pascal Sac van de MSI aan BRUZZ.

“Zo zijn er plannen om de huidige technische zone in de jachthaven te verplaatsen en die te vervangen door een park. We willen het clubhouse vergroten en ervoor zorgen dat fietsers die onder de Van Praetbrug rijden, een pad krijgen dat rechtstreeks naar de jachthaven leidt,” aldus Sac.

Kanaalplan

Vandaag is de jachthaven grotendeels privé-terrein: niet iedereen mag er zomaar rondwandelen. “Bovendien is het niet echt mooi nu, met al die technische zones,” aldus Sac. “Daar willen we verandering in brengen. Met de nieuwe parken willen we iedereen kunnen laten genieten van deze ruimte.”

Maar om dat te kunnen verwezenlijken, moeten er nog heel wat financiële en juridische kwesties bestudeerd worden, geeft Sac toe. De MSI gaat daarom vanaf nu aan de slag met het scenario en zal ook een budget voorstellen. “Van zodra we alles uitgewerkt hebben, buigt de volgende regering zich over ons voorstel,” klinkt het nog.

De studie naar de nieuwe plannen voor de jachthaven werden in 2017 in het kader van het Kanaalplan geïnitieerd in samenwerking met perspective.brussels en het Team Bouwmeester.

bryc jachthaven
© BRYC
| Het Gewest keurde het scenario voor de nieuwe jachthaven goed. Het MSI gaat daar nu mee aan de slag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?