Milieuvergunning jachthaven Anderlecht valt in het water

Zo had de jachthaven eruit moeten zien.

In Anderlecht krijgt het bouwproject The Dock - met jachthaven - in Kuregem dan toch geen milieuvergunning. Het project had begin dit jaar nochtans groen licht gekregen van de overlegcommissie. Maar de burgervereniging Inter-Environnement Bruxelles diende een bezwaarschrift in, en kreeg gelijk.

Met het project ‘The Dock’ zou er aan het kanaal in Anderlecht een jachthaven met winkels en appartementen komen. De overlegcommissie gaf, ondanks stevig protest, begin dit jaar wel nog een gunstig advies voor de bouwplannen aan het Biestebroeckdok.

Verschillende stadsverenigingen zagen dan weer liever een park op de site en lanceerden een petitie tegen het project. Bouwmeester Kristiaan Borret had het over “een achterhaalde manier om de waterkant te ontwikkelen”. In maart diende de vereniging Inter-Environnement Bruxelles (IEB) een beroep in bij het Milieucollege. De bezwaren van de verenging worden nu gevolgd, waardoor het bouwproject geen milieuvergunning krijgt.

“Het Milieucollege heeft ons gelijk gegeven. Onder deze omstandigheden is het correct om een milieuvergunning te weigeren. Het dossier bevatte niet alle elementen die de overheid nodig heeft om een uitspraak te doen op basis van de feiten”, liet een lid van Inter-Environnement Bruxelles optekenen in La Dernière Heure.

De stadsvereniging Bral klinkt voorzichtig opgelucht. “We gaan het vel van de beer nog niet verkopen voordat hij geschoten is, maar we hopen dat na deze beslissing het hele project grondig hertekend zal worden. Wij, maar ook IEB, buurtbewoners en bouwmeester Kristiaan Borret gaven eerder al aan dat een jachthaven op die plek gewoon geen goed idee is”, aldus Steyn Van Assche van Bral.

Het havenproject kreeg voorlopig ook nog geen stedenbouwkundige vergunning van het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?