© Kabinet Vervoort via Twitter

CityCampus-wijk in Anderlecht officieel ingehuldigd

© Belga
30/05/2023

In Anderlecht is dinsdag de nieuwe gemengde CityCampus-wijk ingehuldigd. Op een voormalige industriesite van 1,7 hectare, die sinds 2007 braakliggend terrein is, voorziet het project in 70 sociale woningen, ongeveer 300 studentenwoningen en achttien kmo-ateliers, die vooral de agrovoedingsindustrie zullen dienen.

De wijk, die op een boogscheut ligt van de campus van CERIA (het Franstalig centrum voor onderwijs en onderzoek in de voedingsindustrie en de chemie, COOVI), zal daarmee voldoen aan enkele concrete noden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om richting een meer circulaire, duurzame economie te evolueren.

Zo zegt Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek, Barbara Trachte (Ecolo), dat "de verhuizing van een aantal productieactiviteiten naar het hart van het Gewest deel uitmaakt van de economiestrategie van het Gewest. Zo moet CityCampus en het kmo-park de Brusselse economie doen vergroten en de veerkracht van de Brusselse economie versterken. Dit vernieuwende kmo-park trekt de kaart van de agrovoeding, een sector die overloopt van lokale en duurzame initiatieven en staat te popelen om door te groeien."

De gemengde wijk is ontworpen om interacties tussen de verschillende gebruikers te bespoedigen. Een brede en groene voetgangersstraat moet de verschillende activiteiten met elkaar verbinden en een rijke dynamiek creëren voor de bewoners en producenten in de nieuwe wijk. Ook jonge ondernemingen moeten zich op die manier geroepen voelen zich er te komen vestigen. "CityCampus is een mijlpaal in de ontwikkeling van Anderlecht als een studentengemeente, die bovendien openstaat voor zowel gezinnen, als bedrijven", aldus burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS).

Naast staatssecretaris Trachte en burgemeester Cumps waren dinsdag ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) aanwezig bij de inhuldiging. De wijk is een samenwerking tussen de Brusselse Huisvestingsmaatschappij, de Anderlechtse Haard, Citydev.Brussels en privépartners.

20230530-citycampus-2.jpg
© Citydev.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie